Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάτε φρούτα και μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Φάτε φρούτα και μειώστε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος, σύμφωνα με διειθνή έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μπορεί να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος, σύμφωνα με διειθνή έρευνα που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Μάλιστα, όσο περισσότερα φρούτα καταναλώνει κανείς καθημερινά, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακος κίνδυνος, υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Χουεϊντόνγκ Ντου.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύρια άτομα στην Κίνα, χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου, παγκοσμίως. Το πληθυσμιακό δείγμα επιλέχθηκε από την Κίνα διότι, εν αντιθέσει με τον δυτικό κόσμο όπου τα εμφράγματα είναι συχνότερα, στην Άπω Ανατολή είναι συχνότερα τα ισχαιμικά και αιμορραγικόα εγκεφαλικά επεισόδια.

Όπως είχε διαπιστωθεί και από προηγούμενες μελέτες, ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η υγιεινή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με άτομα που δεν τρώνε καθόλου φρούτα, εκείνοι που τρώνε καθημερινά τουλάχιστον 150 γραμμάρια φρούτων, διατρέχουν 15% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος, 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και 40% για αιμορραγικό. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση πολλών φρούτων συντελεί σε στατιστικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση του αίματος. Τέλος, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων συνεπάγεται και 32% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με την απουσία φρούτων στο διαιτολόγιο.

Ο Δρ Ντου επεσήμανε ότι, μετά και τη νέα έρευνα, πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι η τακτική κατανάλωση φρούτων δεν είναι απλώς χρήσιμη, αλλά αναγκαία ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, οι αρμόδιες Αρχές πρέπει να σχεδιάζουν πολιτικές Δημόσιας Υγείας που να διευκολύνουν τους πολίτες να έχουν στη διάθεσή τους άφθονα και φθηνά φρούτα.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σελίν Ντιόν: Η εντυπωσιακή τόπλες φωτογράφιση της για τη Vogue

Η διάσημη τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη, παρά τα σοβαρά προβλήματα με τηυ υγεία της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024