Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτόμο φάρμακο αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Καινοτόμο φάρμακο αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας

Ένα νέο πειραματικό σκεύασμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, αφού αποδεικνύεται αξιοσημείωτα αποτελεσματικό στη μείωση των θανάτων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Ένα νέο πειραματικό σκεύασμα θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα υπάρχοντα πρώτης γραμμής φάρμακα κατά της καρδιακής ανεπάρκειας, αφού αποδεικνύεται αξιοσημείωτα αποτελεσματικό στη μείωση των θανάτων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Το πειραματικό σκεύασμα LCZ696 (σε μορφή δισκίου που λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα) μειώνει τον κίνδυνο τόσο του καρδιαγγειακού θανάτου, όσο και των εισαγωγών στο νοσοκομείο, κατά ένα πέμπτο, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για μελλοντική κυκλοφορία ενός φαρμάκου με λογική τιμή.

Το LCZ696 είναι αναστολέας νεπριλυσίνης των υποδοχέων αγγειοτασίνης (angiotensin-receptor/neprilysin inhibitor -ARNI) και ελέγχει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού έναντι της καρδιακής ανεπάρκειας, ενισχύοντας τα επίπεδα των νατριοδιουρητικών και άλλων ενδογενών αγγειοδραστικών πεπτιδίων, ενώ αναστέλλει το σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης (RAAS).

«Δεδομένου του πλεονεκτήματος της καλύτερης επιβίωσης που προσφέρει το LCZ696 έναντι των υπαρχόντων φαρμάκων, όταν θα καταστεί εμπορικά διαθέσιμο θα είναι δύσκολο πια για τους κλινικούς γιατρούς να συνταγογραφούν κάτι άλλο για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας», σχολιάζει ο Δρ Μιλτον Πακερ, από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην θεραπεία της χρόνια καρδιακής ανεπάρκειας. Πρόκειται για την κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει επαρκείς ποσότητες αίματος για να τροφοδοτήσει το σώμα. Τα κυριότερα συμπτώματα, δύσπνοια, κόπωση και κατακράτηση υγρών επιδεινώνονται σταδιακά, επιβαρύνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, σε ΗΠΑ και Ευρώπη, υπολογίζονται στα 26 εκατομμύρια άτομα και η κυκλοφορία του νέου φαρμάκου δεν αναμένεται στην αγορά πριν από τα μέσα του 2015. Αν και δεν υπάρχει καμιά επίσημη εκτίμηση για το κόστος του, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι δεν θα ξεπερνά τα 7 δολάρια στις ΗΠΑ και τα 4 ευρώ στην Ευρώπη.

Η μελέτη PARADIGM-HF
Στο πλαίσιο της μελέτης PARADIGM-HF (διπλή-τυφλή τυχαιοποιημένη έρευνα φάσης ΙΙΙ) οι ερευνητές εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του LCZ696 έναντι της εναλαπρίλης (καλά μελετημένος αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) θέτωντας υπό ιατρική παρακολούθηση 8.442 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ασθενείς που πήραν το LCZ696 είχαν 20% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 21% μικρότερο κίνδυνο να εισαχθούν στο νοσοκομείο, συγκριτικά με εκείνους που πήραν εναλαπρίλη. Εκτός από τη μείωση των θανάτων και των εισαγωγών στο νοσοκομείο, το σκεύασμα έκανε τους ασθενείς να αισθάνονται καλύτερα και μείωσε τη θνησιμότητα από κάθε αιτιολογία κατά 16%.

Αναφορικά με τις παρενέργειες από τη χρήση του σκευάσματος, διαπιστώθηκε ότι στην ομάδα παρέμβασης περισσότερα άτομα εμφάνισαν υπόταση και έλασσον οίδημα, αλλά λιγότερη όμως νεφρική ανεπάρκεια, υπερκαλιαιμία και βήχα από τα άτομα στην ομάδα της εναλαπρίλης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, για να προληφθεί ένας καρδιαγγειακός θάνατος θα πρέπει να χορηγηθεί το LCZ696 σε 32 ασθενείς, γεγονός που μεταφράζεται σε περίπου 90.000 λιγότερους θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, εφόσον οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια υποβληθούν στη νέα θεραπεία.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine, η Μάριελ Τζεσουπ, ειδική στην καρδιακή ανεπάρκεια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, σχολιάζει ότι οι θετικές επιδράσεις του νέου φαρμάκου αφορούν μια ευρεία ομάδα ασθενών, ακόμη και εκείνους που σήμερα υποβάλλονται στη βέλτιστη διαθέσιμη αγωγή.

«Η μελέτη PARADIGM-HF αποτελεί ορόσημο για τους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια», επισημαίνει.

Να σημειωθεί πάντως ότι ενώ η μελέτη σχεδιάστηκαν για ασθενείς με μειωμένο κλάσμα εξώθησης (όταν δηλαδή ο καρδιακός μυς δεν συσπάται αποτελεσματικά), η εταιρεία Novartis που αναπτύσσει το φάρμακο, σχεδιάζει μια νέα μελέτη σε ασθενείς με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (δηλαδή όταν οι καρδιακές κοιλίες δεν χαλαρώνουν).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024