Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερο το τσάι απ' τον καφέ στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας

Καλύτερο το τσάι απ’ τον καφέ στη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας

Πιο αποτελεσματικό στη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη καρδιαγγειακά αίτια αποδεικνύεται το τσάι, έναντι του καφέ, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Πιο αποτελεσματικό στη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη καρδιαγγειακά αίτια αποδεικνύεται το τσάι, έναντι του καφέ, σύμφωνα με γαλλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου «Ρενέ Ντεκάρτ» και του καρδιολογικού τμήματος του Νοσοκομείου «Ζορζ Πομπιντού» του Παρισιού, με επικεφαλής τον Δρ Νικολά Ντανσέν, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση τσαγιού μειώνει την πρόωρη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 24%. Αντιθέτως, η κατανάλωση καφέ δεν έχει τα ίδια οφέλη, κυρίως διότι οι λάτρεις του καφέ συνήθως τείνουν να είναι και καπνιστές, γεγονός που επιβαρύνει την υγεία τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω διαπιστώσεις μετά από ανάλυση στοιχείων που αφορούσαν 131.400 άτομα, 18-95 ετών. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τρισήμιση ετών, χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες: καθόλου κατανάλωση τσαγιού ή καφέ, ένα έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα ή πάνω από τέσσερα ημερησίως.

Όσοι έπιναν αρκετό καφέ, ιδίως οι καπνιστές, είχαν χειρότερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Είναι ενδεικτικό ότι, το ποσοστό των καπνιστών ήταν 17% μεταξύ όσων δεν έπιναν καθόλου καφέ, 31% μεταξύ όσων έπιναν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια και 57% στην ομάδα που έπινε πάνω από τέσσερα φλιτζάνια.

Όσοι δεν έπιναν καφέ, ήταν γενικά πιο δραστήριοι σωματικά, ενώ όσοι έπιναν πολύ καφέ, είχαν κατά μέσο όρο ελαφρώς χαμηλότερη συστολική και ελαφρώς υψηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου.

Από την άλλη, αντίθετα με όσους κατανάλωναν καφέ, όσοι έπιναν τσάι, είχαν γενικά καλύτερο προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου τσάι. Το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34% μεταξύ όσων δεν έπιναν καθόλου τσάι, 24% μεταξύ όσων έπιναν ένα έως τέσσερα φλιτζάνια τη μέρα και 29% μεταξύ όσων έπιναν πάνω από τέσσερα.

Όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση τσαγιού, τόσο αύξανε και η σωματική δραστηριότητα ενός ατόμου. Επιπλέον, το τσάι, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μεγαλύτερη θετική επίπτωση στην αρτηριακή πίεση, επιφέροντας μεγαλύτερη μείωση τόσο στην συστολική, όσο και στη διαστολική.

«Συνολικά τείνουμε να έχουμε ένα υψηλότερο προφίλ κινδύνου για όσους πίνουν καφέ και ένα χαμηλότερο προφίλ κινδύνου για όσους πίνουν τσάι», εξήγησε ο Δρ Ντανσέν, επισημαίνοντας ότι διαπιστώνονται αισθητές διαφορές με βάση το φύλο, καθώς οι άνδρες πίνουν περισσότερο καφέ από τις γυναίκες και οι γυναίκες περισσότερο τσάι από τους άνδρες.

Το τσάι, σύμφωνα με την μελέτη, μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, ενώ το όφελος λόγω μείωσης των θανάτων από καρδιαγγειακές αιτίες είναι οριακό.

Από την άλλη, ο καφές φάνηκε να αυξάνει -και μάλιστα σημαντικά- τη μη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, αλλά αυτός ο αυξημένος κίνδυνος εξαφανίστηκε, όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το κάπνισμα, που συνόδευε τον καφέ.

«Η τάση για υψηλότερη θνησιμότητα μεταξύ όσων πίνουν πολύ καφε, πιθανώς εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ περισσότεροι καπνιστές μεταξύ τους», σύμφωνα με τον Δρ Ντανσέν.

«Το τσάι έχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να αυξήσουν τη διάρκεια της ζωής κάποιου. Επίσης, όσοι πίνουν τσάι, ακολουθούν συνήθως ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Θα μπορούσε κανείς να συστήσει σε κάποιον να πίνει τσάι μάλλον παρά καφέ, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να πίνει κάτι από τα δύο, παρά τίποτε», καταλήγει η μελέτη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024