Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καλό στην καρδιαγγειακή υγεία όσων γυμνάζονται κάνει το κρασί

Καλό στην καρδιαγγειακή υγεία όσων γυμνάζονται κάνει το κρασί

Η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως των ατόμων που αθλούνται και όσων κάνουν καθιστική ζωή υποστηρίζουν Τσέχοι ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Η μετριοπαθής κατανάλωση κρασιού ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία, κυρίως των ατόμων που αθλούνται και όσων κάνουν καθιστική ζωή υποστηρίζουν Τσέχοι ερευνητές, σύμφωνα με άρθρο που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Παλακι, με επικεφαλής τον Δρ Μίλος Ταμπόρσκι, διενήργησαν μακροχρόνια τυχαιοποιημένη μελέτη προοπτικής για να συγκρίνει τις επιπτώσεις τόσο του κόκκινου, όσο και του λευκού κρασιού, σε συγκεκριμένους δείκτες της αρτηριοσκλήρυνσης (όπως η χοληστερόλη), μεταξύ ανθρώπων με χαμηλό έως μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για 12 μήνες 146 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να καταναλώσουν, είτε κόκκινο κρασί (Πινό Νουάρ), είτε λευκό (Σαρντονέ-Πινό). Η ποσότητα καθορίστηκε στα 0,2 λίτρα για τις γυναίκες και 0,3 λίτρα για τους άνδρες ημερησίως, το πολύ επί πέντε μέρες της εβδομάδας.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, προκύπτει μεν όφελος για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά όχι για όλους ανεξαιρέτως, όπως είχαν δείξει έρευνες την δεκαετία του ’90.

«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση κρασιού με μέτρο προστατεύει κατά βάση τους ανθρώπους που ασκούνται. Τόσο το κόκκινο, όσο και το λευκό κρασί φαίνονται να έχουν την ίδια επίπτωση», εξήγησε ο Δρ Ταμπόρσκι.

Η μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρχε καμία διαφορά στο επίπεδο της HDL («καλής») χοληστερόλης στην αρχή και στο τέλος της έρευνας, μετά από ένα έτος κατανάλωσης, είτε του κόκκινου, είτε του λευκού κρασιού. Η LDL («κακή») χοληστερόλη ήταν χαμηλότερη μετά από ένα έτος (και στα δύο είδη κρασιού), ενώ η ολική χοληστερόλη ήταν χαμηλότερη μόνο σε όσους είχαν πιεί κόκκινο κρασί.

«Η αύξηση της HDL χοληστερόλης αποτελεί την κύρια ένδειξη για προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεπώς βγάλαμε το συμπέρασμα ότι ούτε το κόκκινο, ούτε το λευκό κρασί έχουν τελικά τέτοια δράση. Η μόνη θετική και συνεχής επίπτωση ήταν στην υπο-ομάδα των ατόμων που ασκούνταν περισσότερο, δηλαδή τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Σε αυτά τα άτομα η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε, ενώ τόσο η LDL ‘όσο και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν – στην περίπτωση και του κόκκινου και του λευκού κρασιού», σύμφωνα με τον ερευνητή.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανώς υπάρχει συνέργεια ανάμεσα στη δράση του κρασιού και στη σωματική άσκηση, που έχει ως συνέπεια την προστασία της καρδιάς. Η αρτηριοσκλήρυνση (λόγω συσσώρευσης λιπών και άλλων ουσιών στο εσωτερικό των αρτηριών) αποτελεί μείζονα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024