Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντερικά βακτήρια στη μάχη κατά των διατροφικών αλλεργιών

Εντερικά βακτήρια στη μάχη κατά των διατροφικών αλλεργιών

Μια ομάδα βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών και ενδεχομένως να αποτελέσουν τη βάση για νέα θεραπευτικά μέσα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Μια ομάδα βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος του ανθρώπου μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αλλεργιών και ενδεχομένως να αποτελέσουν τη βάση για νέα θεραπευτικά μέσα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Σικάγο διαπίστωσαν ότι τα κλωστρίδια του εντέρου είναι ικανά να προλάβουν την αλλεργία στα φιστίκια, μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια.

Ελπίζουν λοιπόν ότι τα βακτήρια αυτά θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα χάπι ή άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα και να θεραπεύσουν αρκετές διατροφικές αλλεργίες.

Όπως είναι γνωστό, για κάθε ένα κύτταρο του ανθρώπινου σώματος αναλογούν δέκα βακτήρια. Μάλιστα, αρκετές επιστημονικές ομάδες υποστηρίζουν ότι το «μικροβίωμα» αυτό συμβάλλει στην παγκόσμια αύξηση των αλλεργιών που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Οι αμερικανοί ερευνητές έκαναν πειράματα σε ποντίκια που είχαν ανατραφεί σε αποστειρωμένο περιβάλλον, χωρίς ίχνος βακτηρίου στο γαστρεντερικό τους σύστημα. Τα πειραματόζωα είχαν ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση στα φιστίκια, αλλεργία που μπορεί να αποβεί μοιραία για τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Οι επιστήμονες θέλησαν να δουν αν η προσθήκη διαφόρων ειδών βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα των τρωκτικών θα προκαλούσε κάποια αντίδραση. Μόνο τα κλωστρίδια ήταν ικανά να προλάβουν την αλλεργική αντίδραση στα φιστίκια.

«Το πρώτο βήμα για ένα αλλεργιγόνο είναι να αποκτήσει πρόσβαση στην αιματική κυκλοφορία. Η παρουσία των κλωστριδίων εμποδίσει τα αλλεργιογόνα να μπουν στην αιματική ροή. Τα κλωστρίδια είναι γνωστό ότι σχετίζονται άμεσα με το εντερικό τοίχωμα. Πρόκειται για ‘σπόρους’ που δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε, αλλά πιστεύω ότι είναι ιδανικοί υποψήφιοι για να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό μέσο για τις διατροφικές αλλεργίες», σχολιάζει η Δρ Κάθριν Νάγκλερ, επικεφαλής ερευνήτρια.

Μια άλλη προοπτική που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τα κλωστρίδια στις θεραπείες απευαισθητοποίησης των πασχόντων από αλλεργίες. Πρόκειται για χορήγηση μικρών δόσεων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, των παραγόντων που προκαλούν αλλεργική αντίδραση, ωσότου το ανοσοποιητικό σύστημα να πάψει να αντιδρά σ’ αυτούς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024