Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο δελεαστικό το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με ενεργειακά ποτά

Πιο δελεαστικό το αλκοόλ όταν συνδυάζεται με ενεργειακά ποτά

Ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών με αλκοόλ φαίνεται τελικά να προάγει την επιθυμία για κατανάλωση περισσότερης ποσότητας αλκοόλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Ο συνδυασμός ενεργειακών ποτών με αλκοόλ φαίνεται τελικά να προάγει την επιθυμία για κατανάλωση περισσότερης ποσότητας αλκοόλ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Η μικρή μελέτη που έγινε από ειδικούς του Κέντρου Έρευνας για τη Γήρανση, την Υγεία και την Ευεξία του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου, στην Καμπέρα, έδειξε ότι στους νεαρούς ενήλικες ο συνδυασμός αυτός τους έθετε σε υψηλότερο κίνδυνο ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε μια ομάδα 75 ανδρών και γυναικών, 18-30 ετών, χωρίς ιστορικό εξάρτησης από το αλκοόλ ή ναρκωτικές ουσίες. Περίπου οι μισοί ήπιαν κοκτέιλ που περιείχαν βότκα, χυμό φρούτων και ενεργειακό ποτό. Οι άλλοι ήπιαν κοκτέιλ βότκας με χυμό φρούτων και σόδα.

Μετά την κατανάλωση των κοκτέιλ, και οι δυο ομάδες δήλωσαν ότι αισθάνονταν περισσότερο ή λιγότερο τον ίδιο βαθμό διέγερσης. Όμως όσοι είχαν πιει βότκα με ενεργειακό ποτό ήταν πιθανότερο να δηλώσουν ότι τους άρεσε το κοκτέιλ και να εκφράσουν την επιθυμία να πιουν περισσότερο.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η αυτό-αναφερόμενη επιθυμία για περισσότερο ποτό δεν είναι ξεκάθαρο αν μεταφράζεται όντως σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες στην απόφαση του ατόμου αν θα πιει περισσότερο ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν πόσοι από τους νεαρούς ενήλικες που συμμετείχαν στη μελέτη ήπιαν όντως περισσότερο, καθώς καταγράφηκε μόνο η επιθυμία τους να πιουν περισσότερο.

«Βάσει της μελέτης μας, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν η καφεΐνη ή τα ζαχαρώδη πρόσθετα κάνουν πιο ελκυστικό τον συνδυασμό ενεργειακών ποτών και βότκας, απ’ ότι το αλκοόλ σκέτο», σχολιάζει η Δρ Ρεμπέκα Μακ Κετιν, που ηγήθηκε της έρευνας.

«Αν και συνήθως θεωρούμε το αλκοόλ ως κατασταλτικό, έχει όμως και διεγερτική επίδραση, και αυτή η ιδιότητά του σχετίζεται πιο έντονα με το πόσο μας αρέσει το αλκοόλ και αν θέλουμε να πιούμε περισσότερο. Η καφεΐνη, ως διεγερτικό, τείνει να εντείνει τις διεγερτικές επιδράσεις του αλκοόλ. Και σ’ αυτό ενδεχομένως να οφείλεται το γεγονός ότι τα ενεργειακά ποτά αυξάνουν την επιθυμία για κατανάλωση αλκοόλ», εξηγεί η ερευνήτρια.

Η Αμερικανική Ένωση Αναψυκτικών σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της μελέτης, τα θεωρεί περιοριστικά, αφού όπως επισημαίνει «η μελέτη δεν εδραιώνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών και της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ. Αντιθέτως, αποτυπώνει πως νιώθουν οι άνθρωποι και ότι τι κάνουν πραγματικά».

Πάντως, τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι τα άτομα που αναμιγνύουν αλκοόλ και ενεργειακά ποτά έχουν τριπλάσιο κίνδυνο ακατάσχετης κατανάλωσης αλκοόλ, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν κάνουν αυτό τον συνδυασμό.

Ως ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται, η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων ποτών για τους άνδρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και τέσσερα ή περισσότερα ποτά για τις γυναίκες.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024