Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η βιταμίνη D βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου

Η βιταμίνη D βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι πιθανότερο να επιβιώσουν της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είναι πιθανότερο να επιβιώσουν της νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.

Ο Δρ Μάλκομ Ντανλοπ, της Μονάδας Ανθρώπινης Γενετικής του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, και οι συνεργάτες του μελέτησαν σχεδόν 1.600 άτομα μετά από χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου του παχέος εντέρου και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα τους είχαν τον μισό κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, συγκριτικά με εκείνους που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος μετά την υποβολή των ασθενών σε χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου. Διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο όφελος από τη βιταμίνη D αναλογούσε στους ασθενείς με καρκίνο σταδίου ΙΙ, δηλαδή όταν ο όγκος είναι μεν μεγάλος, αλλά δεν έχει δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Τα τρία τέταρτα των ασθενών με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους, εξακολουθούσαν να είναι εν ζωή πέντε χρόνια μετά, συγκριτικά με λιγότερα από τα δύο τρίτα εκείνων με τα χαμηλότερα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συσχετίζει της μακροπρόθεσμη επιβίωση του καρκίνου του παχέος εντέρου μετά τη διάγνωση, με τα συνολικά επίπεδα της βιταμίνης D.

Η βιταμίνη D παράγεται από τον οργανισμό όταν το δέρμα εκτίθενται στον ήλιο, ενώ εμπεριέχεται και σε τροφές όπως το ιχθυέλαιο, τα αβγά και τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγκα και το σκουμπρί. Επίσης, είναι τεκμηριωμένος ο ρόλος της στον σχηματισμό των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο οξέων και χρόνιων παθήσεων.

Ο Δρ Ντάνλοπ και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν λοιπόν ότι ενδεχομένως θα έπρεπε στο πλαίσιο της θεραπείας του καρκίνου του παχέος εντέρου να χορηγούνται και συμπληρώματα βιταμίνης D στους ασθενείς συνδυαστικά με την χημειοθεραπεία.

«Θα χρειαστούν βέβαια καλά σχεδιασμένες μελέτες για επιβεβαιώσουμε αν όντως τα συμπληρώματα βιταμίνης D προσφέρουν ουσιαστικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών», διευκρινίζει ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024