Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού

Η μαστογραφία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού

Η μαστογραφία σε υγιείς γυναίκες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 28%, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η μαστογραφία σε υγιείς γυναίκες μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 28%, σύμφωνα με νεότερη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Η νέα αυτή έρευνα ενδεχομένως να αναζωπυρώσει την διαμάχη για τον χρόνο επανάληψης της μαστογραφίας, που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Η μαστογραφία σώζει ζωές, κυρίως λόγω της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, και άρα της καλύτερης θεραπείας της νόσου», εξηγεί ο Δρ Λαρς Βαττεν, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, επικεφαλής της μελέτης.

Ο Δρ Βαττεν και οι συνεργάτες του εκτίμησαν την αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας συγκρίνοντας τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών στη Νορβηγία, το διάστημα 1986-2009. Μελέτησαν στοιχεία για γυναίκες 50-69 ετών που έκαναν μαστογραφία ανά διετία και άλλες που δεν έκαναν μ’ αυτή τη συχνότητα.

Συνολικά εξετάστηκαν στοιχεία για 15 εκατομμύρια-έτη (ο αριθμός των ατόμων του δείγματος της μελέτης και της ποσότητας του χρόνου που συμμετείχε το καθένα), και εντοπίστηκαν 1.175 θάνατοι από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που είχαν κάνει μαστογραφία και 9.000 θάνατοι στην ομάδα που δεν είχε ελεγχθεί.

Αυτό μεταφράστηκε σε 28% μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού για κάθε 10.000 γυναίκες που έκαναν μαστογραφία, δηλαδή 27 θάνατοι λιγότεροι από τη νόσο.

Ο Δρ Βαττεν υπολόγισε και την επίδραση της συμμετοχής των γυναικών σε πρόγραμμα μαστογραφικού ελέγχου, και διαπίστωσε ότι το ¾ των γυναικών συμμετείχε με αποτέλεσμα 37% μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.

Η έρευνα επίσης εντόπισε και πόσες γυναίκες πρέπει να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα μαστογραφίας για να αποφευχθεί ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού. Έτσι διαπιστώθηκε ότι πρέπει να κληθούν 368 γυναίκες για έλεγχο, ώστε να προληφθεί ένας θάνατος. Επιπλέον, πρέπει να ελεγχθούν 280 γυναίκες για να προληφθεί ένας θάνατος από καρκίνο του μαστού.

Αν και ο Δρ Βαττεν χαρακτηρίζει τα οφέλη της μαστογραφίας ουσιαστικά, δύο αμερικανοί ειδικοί διαφωνούν αποκαλώντας τα «στην καλύτερη των περιπτώσεων, μέτρια».

«Ενώ τα οφέλη είναι μικρά, οι αρνητικές επιπτώσεις της μαστογραφίας είναι πραγματικές και περιλαμβάνουν την υπερδιάγνωση, το ψυχολογικό στρες και το μεγάλο ιατρικό κόστος», υποστηρίζουν η Δρ Τζοαν Ελμορ, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, στο Σιατλ, και ο Δρ Ρασελ Χαρις, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα, σε συνοδευτικό άρθρο που δημοσιεύεται στο ίδιο έντυπο.

Ωστόσο, σημειώνουν ότι, οι γιατροί θα πρέπει να παρέχουν στις γυναίκες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα θετικά και αρνητικά μιας μαστογραφίας ρουτίνας ώστε εκείνες να λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή απόφαση.

Ο Δρ Βαττεν πάντως πιστεύει ότι οι κίνδυνοι από την εξέταση είναι μικροί, όταν συγκριθούν με τη μειωμένη θνησιμότητα που συνεπάγεται η μαστογραφία.

Γενικά, οι επιστήμονες διαφωνούν για την ιδανική ηλικία που οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν την πρώτη τους μαστογραφία και κάθε πότε να την επαναλαμβάνουν. Το 2009, επιτροπή αμερικανών εμπειρογνωμόνων αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες 50-74 ετών θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Οι γυναίκες 40-49 ετών θα πρέπει να συναποφασίζουν με τον θεράποντά ιατρό τους την επανάληψη της ανά διετία, ενώ δεν έκαναν συστάσεις για τις γυναίκες άνω των 75 ετών.

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και άλλες επιστημονικές οργανώσεις συνεχίζουν πάντως να συστήνουν τις γυναίκες, την ετήσια επανάληψη της μαστογραφίας μετά την ηλικία των 40 ετών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024