Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο υγιεινός τρόπος ζωής ασπίδα προστασίας κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο υγιεινός τρόπος ζωής ασπίδα προστασίας κατά του εγκεφαλικού επεισοδίου

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, γυμνάζονται, τρώνε σωστά και απέχουν από το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια νέα μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι τα άτομα που διατηρούν ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος, γυμνάζονται, τρώνε σωστά και απέχουν από το κάπνισμα και την υπερκατανάλωση αλκοόλ, έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου.

Και παλαιότερες μελέτες είχαν εντοπίσει μεμονωμένους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά οι συγγραφείς της νέας έρευνας χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο βασισμένο σε στοιχεία από σχεδόν 24.000 άτομα για να καθορίσουν πως ένας συνολικά υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρωτοεμφανιζόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Η συνδυαστική ανάλυση των παραγόντων κινδύνου έδειξε ότι το 38% των πρωτο-εκδηλούμενων εγκεφαλικών επεισοδίων θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί στον πληθυσμό της μελέτης, αν οι συμμετέχοντες είχαν διατηρήσει ένα υγιεινότερο προφίλ κινδύνου», επισημαίνει ο Δρ Κατζα Τικ, του Γερμανικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου της Χαϊδελβέργης, όπου έγινε η έρευνα.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Stroke, ο υγιεινός τρόπος ζωής ορίζεται ως αποχή από το κάπνισμα, διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και περιμέτρου μέσης, η εκγύμναση, η κατανάλωση μετριοπαθούς ποσότητας αλκοόλ και η εφαρμογή υγιεινής διατροφής.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη που έχει ξεκινήσει το 1994, κατά την οποία οι 23.927 συμμετέχοντες είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Οι ερευνητές κατάφεραν να τους εντοπίσουν σχεδόν 13 χρόνια αργότερα, οπότε και διαπίστωσαν ότι 551 είχαν υποστεί για πρώτη φορά εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναλύοντας τον ατομικό κίνδυνο, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ακολουθώντας ένας συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής θα μειωνόταν ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων από 153 σε 91 ανά 100.000 γυναίκες, ηλικίας 60-65 ετών, και από 261 σε 161 ανά 100.000 άνδρες, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πάντως, δεν φάνηκε να έχουν όμοια επίπτωση όλοι οι παράγοντες κινδύνου στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι δύο ισχυρότεροι ήταν το κάπνισμα και το περιττό σωματικό βάρος.

«Η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεση επίδραση στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Επίσης η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο μεταξύ των ανδρών, αλλά και στις γυναίκες. Καμιά προστατευτική επίδραση δεν προέκυψε από την μικρή κατανάλωση, εν αντιθέσει με παλαιότερες μελέτες.

Αν και τα ευρήματα της μελέτης δεν αποδεικνύουν ότι συγκεκριμένοι παράγοντες υγείας και του τρόπου ζωής ευθύνονται για τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σε κάθε περίπτωση αναδεικνύουν την ύπαρξη κοινών στοιχείων μεταξύ ανθρώπων, συνηθειών και χαρακτηριστικών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024