Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερη θεραπεία της καρδιακής αρρυθμίας υπόσχεται ερευνητικό μόριο

Καλύτερη θεραπεία της καρδιακής αρρυθμίας υπόσχεται ερευνητικό μόριο

Ένα μόριο είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ένα μόριο είναι ικανό να αλλάξει ριζικά την θεραπεία των καρδιακών αρρυθμιών υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Οι καρδιακές αρρυθμίες αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και σήμερα αντιμετωπίζονται με εμφύτευση απινιδωτή, συσκευή που τροφοδοτεί την καρδιά με ηλεκτρισμό, ώστε να διατηρείται σταθερός ο καρδιακός παλμός.

Η αιτιολογία των καρδιακών αρρυθμιών παραμένει ασαφής προς το παρόν, γι’ αυτό και διάφορες επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο εργάζονται πάνω στην ανακάλυψη της αλλά και την βελτίωση της θεραπεία της.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess, της Βοστόνης, με επικεφαλής την Δρ Αγγελική Ασημάκη, υποστηρίζει ότι ένα μόριο που ανακάλυψε στοχεύει άμεσα στον μηχανισμό γένεσης της αρρυθμίας.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το ψάρι ζέβρα, το οποίο τροποποίησαν γενετικά ώστε να εμφανίσει μια σπάνια κληρονομική πάθηση, την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας. Οι άνθρωποι με τη νόσο εμφανίζουν αρρυθμία, δυσκολία της καρδιάς να λειτουργήσει ως αντλία αίματος και βλάβες στον καρδιακό μυϊκό ιστό.

Αφού δοκίμασαν στο ψάρι χιλιάδες χημικές ουσίες, τελικά παρατήρησαν ότι ένα μικρό μόριο αντιστρέφει την αφύσικη ηλεκτροφυσιολογία των κυττάρων της καρδιάς, που σχετίζεται με την αρρυθμία. Αν και θα πρέπει να γίνουν δοκιμές σε πειραματόζωα και ανθρώπους, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι όντως θα προκύψει τελικά ένα νέο φάρμακο που θα αλλάξει τον τρόπο θεραπείας των αρρυθμιών.

Εξάλλου, η νέα έρευνα έδειξε ότι, είναι δυνατό να γίνουν πολύπλοκα καρδιολογικά πειράματα και με ψάρια, πράγμα που πρόκειται να αξιοποιηθεί περαιτέρω στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δρ Ασημάκη, εδώ και χρόνια, έχει εστιάσει τις έρευνές της στις μυοκαρδιοπάθειες και στις αρρυθμίες. Το 2009, έγινε ευρύτερα γνωστή με την ανακάλυψη μιας μη επεμβατικής διαγνωστικής εξέτασης για την αρρυθμιογενή μυοκαρδιοπάθεια δεξιάς κοιλίας.

Το ενδιαφέρον της ελληνίδας ερευνήτριας για την εν λόγω πάθηση ξεκίνησε από νεανική ηλικία, καθώς η ίδια διαγνώστηκε με σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και χρειάστηκε να παραμείνει για αρκετό καιρό στο Ωνάσειο. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Καρεμπέ: «Ολυμπιακός, ο ένας και ο μοναδικός»

Ήταν ο πρώτος που το είπε, «να πάμε τον Ολυμπιακό σε έναν ευρωπαϊκό τελικό», τώρα μπορεί να απολαύσει αυτό που έλεγε και έγινε πραγματικότητα. Το πανηγυρικό ποστ του Γάλλου μετά τον θρίαμβο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024