Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κόκκινο κρέας ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Το κόκκινο κρέας ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κόκκινου κρέατος ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού στις νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τη Δρ Μάριαμ Φάρβιντ, υποστηρίζουν ότι αν μία γυναίκα αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας με ένα συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ξηρών καρπών και ψαριών, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 89.000 γυναίκες, ηλικίας 24-43 ετών, από τις οποίες σχεδόν 3.000 εκδήλωσαν καρκίνο του μαστού. Η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με μια αύξηση 22% κατά μέσο όρο του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, με κάθε πρόσθετη ημερήσια μερίδα κόκκινου κρέατος να αυξάνει κατά 13% τον κίνδυνο.

Ωστόσο, η μελέτη έχει προκαλέσει επιστημονική διαμάχη, καθώς δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον συσχετισμό κόκκινου κρέατος και καρκίνου του μαστού. Πάντως, προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος με τον καρκίνο του εντέρου.

Μάλιστα, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ Τιμ Κέι, επισημαίνει πως η αμερικανική μελέτη δεν διαπίστωσε παρά μία «ασθενή» μόνο σχέση ανάμεσα στο κόκκινο κρέας και στον καρκίνο του μαστού, «η οποία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να αλλάξει τα υπάρχοντα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει διαπιστωθεί σαφής συσχέτιση ανάμεσα σε αυτά τα δύο».

«Οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού διατηρώντας σε υγιή επίπεδα το βάρος τους, πίνοντας λιγότερο αλκοόλ και κάνοντας σωματική άσκηση – ενώ δεν είναι κακή ιδέα να μειώσουν το κόκκινο κρέας, που συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου, τρώγοντας περισσότερο λευκό κρέας, όσπρια ή ψάρι», προσθέτει.

Η καθηγήτρια Βάλερι Μπέραλ, διευθύντρια της Μονάδας Επιδημιολογίας του Καρκίνου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συμπληρώνει ότι «όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος έχει μικρή ή καθόλου επίπτωση στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συνεπώς τα αποτελέσματα από μία μόνο έρευνα δεν μπορούν να αξιολογηθούν μεμονωμένα».

Τέλος, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Καρκίνου, Πολ Φάροου, του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υπογραμμίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτό που δείχνει η αμερικανική μελέτη, είναι μια πολύ μικρή αύξηση του κινδύνου και συμπληρώνει ότι «το να υπάρχει μια συσχέτιση, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πως το ένα πράγμα (κόκκινο κρέας) αποτελεί την αιτία για το άλλο (καρκίνο του μαστού)».

Από την άλλη, οι αμερικανοί ερευνητές αντιτείνουν ότι οι παλαιότερες έρευνες στο θέμα είχαν εστιάσει την προσοχή τους στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την μέση ή τρίτη ηλικία και όχι στην αρχή της ενήλικης ζωής.

Εξάλλου, μια ξεχωριστή επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες με μεγάλο αριθμό δερματικών σπίλων μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, χωρίς να είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024