Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κάπνισμα κάνει κακό στην ακοή

Το κάπνισμα κάνει κακό στην ακοή

Αυξημένες πιθανότητες εξασθένησης της ακοής τους έχουν με το πέρασμα του χρόνου οι καπνιστές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Association for Research of Otolaryngology.

Αυξημένες πιθανότητες εξασθένησης της ακοής τους έχουν με το πέρασμα του χρόνου οι καπνιστές, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Association for Research of Otolaryngology.

Ομάδα ειδικών του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 165.000 ενηλίκους, ηλικίας 40- 69 ετών, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε τεστ ακοής (αναγνώριση ομιλίας σε συνθήκες διάχυτου θορύβου).

Από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι, οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα μείωσης της ακουστικής οξύτητας, σε βάθος χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Ωστόσο, και οι παθητικοί καπνιστές διαπιστώθηκε ότι κινδύνευαν από έκπτωση της ακοής τους μακροπρόθεσμα.

Μάλιστα, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι, όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό εκτίθεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά.

Προς το παρόν πάντως, παραμένει ασαφές γιατί η ακοή επηρεάζεται από το κάπνισμα, αλλά μπορεί να εμπλέκονται καρδιαγγειακά αίτια. «Δεν είμαστε βέβαιοι αν οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν άμεσα την ακοή ή αν τα καρδιαγγειακά προβλήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα, προκαλούν μικρο-αγγειακές μεταβολές στα αυτιά, που επιδρούν στην ακοή ή αν συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα», εξηγεί ο Δρ Ντόουζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, εξετάστηκε και η επίδραση του αλκοόλ στην ακοή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να ευνοεί την ακοή, αφού όσοι πίνουν αλκοόλ, είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν μείωση της ακουστικής τους ικανότητας, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν ποτέ.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι, ο τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ κ.α.) έχουν επίπτωση, θετική ή αρνητική, στην απώλεια της ακοής. Έτσι λοιπόν, ενώ το αλκοόλ φαίνεται να δρα προστατευτικά, το κάπνισμα φαίνεται να βλάπτει, συνεπώς η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της ακοής ή να μετριάσει την φυσική φθορά της που συνεπάγονται τα γηρατειά.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024