Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο βοηθά στη διακοπή του καπνίσματος, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, απ' ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης ή η δύναμη της θέλησης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα, απ’ ότι τα υποκατάστατα νικοτίνης ή η δύναμη της θέλησης, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Addiction.

Πάντως από τα διαθέσιμα μέχρι σήμερα στοιχεία όσοι αναζητούν επαγγελματική βοήθεια απευθυνόμενοι σε γιατρούς ή ιατρεία διακοπής καπνίσματος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας ως προς τη διακοπή του καπνίσματος.

Το κάπνισμα υπεύθυνο για τον θάνατο έξι εκατομμυρίων ατόμων παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενοχοποιείται για καρκίνο του πνεύμονα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις, ενώ αποτελεί και βασική αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Γουέστ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερα από πέντε χρόνια 5.863 καπνιστές, και διαπίστωσαν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα ποσοστά μείωσης του καπνίσματος και ως εκ τούτου στα ποσοστά μείωσης των ασθενειών και των θανάτων που συνδέονται μ’ αυτό.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε ως επί το πλείστον από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Cancer Research UK, βασίστηκε στις απαντήσεις 5.863 καπνιστών κατά το διάστημα 2009-2014, οι οποίοι επιχείρησαν να το σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς να χρησιμοποιήσουν συνταγογραφημένα φάρμακα ή επαγγελματική βοήθεια.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, το 20% όσων επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά τσιγάρα απάντησαν ότι σταμάτησαν να καπνίζουν κανονικά τσιγάρα. Αντίθετα, μόλις το 10,1% των καπνιστών που χρησιμοποίησαν επιθέματα ή τσίχλες νικοτίνης τα κατάφεραν. Από εκείνους που επιχείρησαν να απαλλαγούν από την επιβλαβή συνήθεια μόνο με τη δύναμη της θέλησής τους, το 15,4% τα κατάφερε.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη δημόσια υγεία χάρη στην ευρεία απήχησή τους και στα τεράστια οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διακοπή του καπνίσματος. Βέβαια, στην μελέτη μας λάβαμε υπόψη και μια σειρά παραγόντων που συντελούν στην επιτυχία της προσπάθειας, όπως η γενικότερη κατάσταση της υγείας του καπνιστή, ο βαθμός εξάρτησης από τη νικοτίνη, ο αριθμός των προηγούμενων προσπαθειών διακοπής και κατά πόσο επρόκειτο για σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων ή την απότομη διακοπή του καπνίσματος», εξηγεί ο Δρ Γουέστ.

Επιστημονική διχογνωμία
Η νέα μελέτη αναμένεται να αναζωπυρώσει την επιστημονική διχογνωμία για την επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία του ανθρώπου.

Οι συσκευές ηλεκτρονικού καπνίσματος που κυκλοφορούν στο εμπόριο συνήθως αποτελούνται από μια μπαταρία, μια ηλεκτρική αντίσταση και έναν χώρο όπου αποθηκεύεται μικρή ποσότητα υγρού που περιέχει νικοτίνη. Με την ενεργοποίηση της μπαταρίας, το υγρό εξατμίζεται και το εισπνέει ο χρήστης.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι το ιδανικό εργαλείο για την διακοπή του καπνίσματος, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι απλώς πρόκειται για μια κακή συνήθεια που έρχεται να υποκαταστήσει μια άλλη, χωρίς μάλιστα να έχει μελετηθεί ακόμη η επίδραση των συσκευών αυτών στην υγεία του ανθρώπου.

Ο Δρ Γουέστ αποδέχεται την έλλειψη στοιχείων για την μακροχρόνια επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία, αλλά τονίζει ότι θα πρέπει αυτά να συγκριθούν με τον αποδεδειγμένο κίνδυνο από το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου.

«Δεν είναι σαφές αν η μακροχρόνια χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων ενέχει κινδύνους για την υγεία, αλλά από ό,τι είναι γνωστό για το περιεχόμενο του ατμού, αυτοί θα είναι πολύ πιο περιορισμένοι σε σχέση με το κάπνισμα κανονικού τσιγάρου», υποστηρίζει.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024