Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βηματοδότη που φορτίζεται ασύρματα δημιούργησαν επιστήμονες

Βηματοδότη που φορτίζεται ασύρματα δημιούργησαν επιστήμονες

Βηματοδότη σε μέγεθος κόκκου ρυζιού, που φορτίζεται ασύρματα, μέσα σε ζώντα οργανισμό, δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στοεπιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Βηματοδότη σε μέγεθος κόκκου ρυζιού, που φορτίζεται ασύρματα, μέσα σε ζώντα οργανισμό, δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Μάλιστα, η πειραματική εμφύτευσή του σε κουνέλι, κρίθηκε επιτυχημένη και τώρα οι επιστήμονες σχεδιάζουν την κλινική δοκιμή του σε ανθρώπους. Αν ο καινοτόμος βηματοδότης αποδειχθεί ασφαλής και λειτουργικός τότε ίσως ανοίξει ο δρόμος για την δημιουργία μικρότερων και ασφαλέστερων ασύρματων βηματοδοτών, αλλά και άλλων εμφυτευμάτων.

Όπως είναι γνωστό, οι διαθέσιμοι σήμερα βηματοδότες, τα κοχλιακά και εγκεφαλικά εμφυτεύματα αλλά και άλλες μικροσυσκευές που εμφυτεύονται στο σώμα των ασθενών, λειτουργούν με μπαταρίες. Αυτές, είτε ενσωματώνονται στην συσκευή, αυξάνοντας έτσι το μέγεθός της, είτε συνδέονται μ’ αυτήν με κάποιο λεπτό καλώδιο.

Η τοποθέτηση των βηματοδοτών και άλλων εμφυτευμάτων απαιτεί χειρουργική επέμβαση, όπως επίσης και η αντικατάσταση της μπαταρίας ή η αντικατάσταση οποιουδήποτε άλλου εξαρτήματος της.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τους Δρ Αντα Πουν και Τζον Χο, ανέπτυξαν τον καινοτόμο βηματοδότη, με μήκος μόλις δύο χιλιοστών, που διαθέτει ενσωματωμένο ασύρματος δέκτη ενέργειας, ώστε να μην απαιτείται μπαταρία για την φόρτιση του.

Ο δέκτης τροφοδοτείται από έναν εξωτερικό πομπό ενέργειας, σε μέγεθος περίπου μιας πιστωτικής κάρτας, ο οποίος διαθέτει μπαταρία κινητού τηλεφώνου, λειτουργεί σε συχνότητα 1,6 Ghz και πρέπει να τοποθετείται λίγα εκατοστά πάνω από το σημείο του σώματος όπου έχει εμφυτευτεί η συσκευή (καρδιά, εγκέφαλος κ.α.).

Όπως διαπιστώθηκε, η συσκευή ρυθμίζει σωστά τη λειτουργία της καρδιάς του πειραματόζωου, χωρίς το δέρμα του να καίγεται από την εισερχόμενη ασύρματη ενέργεια, καθώς η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία παραμένει σε ασφαλή επίπεδα.

Οι ερευνητές μάλιστα προχώρησαν και στην σύσταση της εταιρείας Vivonda Medical για να αξιοποιήσουν μελλοντικά την τεχνολογία τους στους ανθρώπους.

Παραμένει πάντως αναπάντητο το ερώτημα κατά πόσο θα μπορεί να ο γιατρός να εμπιστευτεί τον ασθενή ότι θα αντικαθιστά, όταν χρειάζεται, τις μπαταρίες του εξωτερικού ασύρματου πομπού ενέργειας ή ότι θα κρατά την εξωτερική συσκευή ακριβώς πάνω από το σημείο που πρέπει στο σώμα του, ώστε να γίνεται η ασύρματη φόρτιση του εμφυτεύματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024