Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εξίσου έξυπνοι και ικανοί με τους Homo Sapiens ήταν τελικά οι Νεάντερταλ

Εξίσου έξυπνοι και ικανοί με τους Homo Sapiens ήταν τελικά οι Νεάντερταλ

Εξίσου έξυπνος με τον Homo Sapiens ήταν τελικά ο Νεάντερταλ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One. Μάλιστα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι εξαιτίας της πνευματικής ανωτερότητας των Homo Sapiens οδηγήθηκαν σε αφανισμό οι μεγαλόσωμοι Νεάντερταλ.

Εξίσου έξυπνος με τον Homo Sapiens ήταν τελικά ο Νεάντερταλ, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS One. Μάλιστα, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι εξαιτίας της πνευματικής ανωτερότητας των Homo Sapiens οδηγήθηκαν σε αφανισμό οι μεγαλόσωμοι Νεάντερταλ.

Η μελέτη της Ανθρωπολόγου Δρ Πάολα Βίγια, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των ΗΠΑ και του Αρχαιολόγου, Βιλ Ρεμπρεκς του Πανεπιστημίου του Λάιντεν της Ολλανδίας έρχεται να αποκαταστήσει την υστεροφημία των Νεάντερταλ αλλά και να καταρρίψει τον μύθο ότι το είδος εξαφανίστηκε λόγω πνευματικής κατωτερότητας έναντι των σύγχρονων ανθρώπων. Αντίθετα, οι ερευνητές κατηγορούν τους σύγχρονους ανθρώπους για -ανεδαφικό- «κόμπλεξ ανωτερότητας».

Οι επιστήμονες λοιπόν, υποστηρίζουν ότι το πορτρέτο των Νεάντερταλ ως αγριάνθρωπων, χωρίς χαρίσματα, δεν είναι παρά ένα επιστημονικό στερεότυπο που έχει επικρατήσει εδώ και καιρό και το οποίο πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί.

Οι Νεάντερταλ πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 350.000 έως 400.000 χρόνια και οι πληθυσμοί τους εξαπλώθηκαν από τις ακτές της Πορτογαλίας στον Ατλαντικό έως τα όρη Αλτάι στην κεντρική Ασία. Τα ίχνη τους χάθηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, δηλαδή μετά την άφιξη των προγόνων των συγχρόνων ανθρώπων στην Ευρώπη, με προέλευση την Αφρική. Η υπόθεση που επικράτησε, ήταν ότι οι «έμφρονες άνθρωποι» (Homo sapiens) ήταν ανώτεροι στο μυαλό και σε πρακτικές δεξιότητες (κυνήγι, όπλα κ.α.), με συνέπεια να επικρατήσουν μετά από μία περίοδο ανταγωνισμού με τους Νεάντερταλ.

Όμως οι Δρ Πάολα Βίγια και Βιλ Ρέμπρεκς αντιτείνουν ότι δεν στέκουν οι θεωρίες περί ανωτερότητας των Homo Sapiens. «Πρόκειται για καλές ιστορίες, όμως το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά δεδομένα για να τις στηρίξουν», υποστηρίζει ο ολλανδός ερευνητής. Αντίθετα, νεότερες ανακαλύψεις δείχνουν ότι, μεταξύ άλλων, οι Νεάντερταλ είχαν συνήθειες (κυνήγι, φωτιά κ.α.), ικανότητες (για καινοτομίες, προσαρμογή στο περιβάλλον κ.λπ.), ποικιλία διατροφής, γλώσσα, τέχνη και συμβολική επικοινωνία (π.χ. μέσω διακόσμησης του σώματος τους) σε ένα επίπεδο ανάλογο με τους συγχρόνους τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την Δρ Βίγια, η παρεξήγηση οφείλεται κυρίως στο ότι οι επιστήμονες ως τώρα συνέκριναν τους Νεάντερταλ όχι με τους συγχρόνους τους μεσολιθικούς ανθρώπους (που τότε ακόμη ζούσαν στην Αφρική), αλλά με τους μεταγενέστερους παλαιολιθικούς (που είχαν πια μεταναστεύσει στην Ευρώπη). Όπως είπε, είναι σαν να λέει κανείς ότι οι άνθρωποι του 19ου αιώνα ήταν λιγότερο έξυπνοι σε σχέση με αυτούς του 21ου αιώνα, επειδή δεν είχαν φορητούς υπολογιστές και διαστημικά ταξίδια ή σαν να συγκρίνει μια παλιά «Φορντ Τ» με μια μεταγενέστερη «Φεράρι». «Απλώς δεν υπάρχουν πουθενά στοιχεία περί νοητικής κατωτερότητας των Νεάντερταλ. Η συμβατική άποψη γι’ αυτούς δεν είναι αληθινή», σημειώνει η αμερικανίδα ερευνήτρια.

Εξάλλου, σύγχρονες γενετικές έρευνες δείχνουν ότι οι Νεάντερταλ ζούσαν σε μικρές ομάδες και συχνά έρχονταν σε επιμειξία με τα «ξαδέλφια» τους, τους Homo Sapiens.

Το γιατί εξαφανίστηκαν, παραμένει μυστήριο προς το παρόν, αλλά οι αιτίες θεωρούνται πολύπλοκες. Μεταξύ άλλων, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ότι αρκετοί Νεάντερταλ ενσωματώθηκαν σταδιακά στους μεγαλύτερους πληθυσμούς ανθρώπων, με αποτέλεσμα το DNA του σύγχρονου ανθρώπου να εμπεριέχει πολλά τα γονίδιά τους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024