Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνεπάγεται η ήπια γνωστική εξασθένηση

Κίνδυνο πρόωρου θανάτου συνεπάγεται η ήπια γνωστική εξασθένηση

Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου αντιμετωπίζουν τα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Οι ερευνητές της Κλινικής Μάγιο, με επικεφαλής την Δρ Μαρία Βασιλάκη, και επιχορήγηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, εξέτασαν 862 άτομα με ενδείξεις έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών τους, καθώς και άλλα 1.292 υγιή άτομα, όλοι 70-89 ετών.

Κατά τη διάρκεια των έξι ετών της μελέτης, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της μνήμης τους, ώστε να καταγραφεί διαχρονικά η γνωστική τους κατάσταση και να εντοπιστεί τυχόν εκφυλισμός των γνωστικών λειτουργιών τους.

Εντός της εξαετίας απεβίωσαν 331 άτομα από την ομάδα της ήπιας γνωστικής εξασθένησης και 224 από την ομάδα σύγκρισης. Οι συμμετέχοντες στην πρώτη ομάδα είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη θνησιμότητα.

Όπως είναι γνωστό, η ήπια γνωστική εξασθένηση είναι πρόδρομος της νόσου Αλτσχάιμερ και εκδηλώνεται, είτε με προβλήματα μνήμης, είτε με συμπτώματα νοητικής εκφύλισης, δηλαδή γλωσσικά προβλήματα, μειωμένη προσοχή, αδυναμία λήψης αποφάσεων, αλλά η μνήμη διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Η νέα μελέτη είναι από τις πρώτες που τεκμηριώνει ότι οι πάσχοντες από γνωστική εξασθένηση, χωρίς έκπτωση της μνήμης, κινδυνεύουν να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους αντιμετωπίζουν και προβλήματα με τη μνήμη τους.

Έτσι, ο υψηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου αφορά στα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση χωρίς προβλήματα μνήμης, τα οποία μάλιστα έχουν υπερδιπλάσια πρόωρη θνησιμότητα σε σχέση και με όσους είναι υγιείς.

Η συνύπαρξη ήπιας γνωστικής εξασθένησης και προβλημάτων μνήμης συντελεί σε 68% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με την ύπαρξη μόνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης.

«Θα συνεχίσουμε να μελετούμε το πώς και το γιατί, όσον αφορά τη σχέση ανάμεσα στην έκπτωση της μνήμης, στα γνωστικά προβλήματα και στον θάνατο, πλησιάζοντας έτσι βήμα-βήμα κάθε φορά προς τις απαντήσεις», σημειώνει η Δρ Βασιλάκη, η οποία είναι επίσης συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, από το οποίο και αποφοίτησε.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024