Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο πειραματικό σκεύασμα μειώνει αποτελεσματικά την «κακή» χοληστερόλη

Νέο πειραματικό σκεύασμα μειώνει αποτελεσματικά την «κακή» χοληστερόλη

Μια νέα πειραματική δραστική ουσία, η evolocumab, αποδεικνύεται αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Μια νέα πειραματική δραστική ουσία, η evolocumab, αποδεικνύεται αποτελεσματική στην μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας.

Η evolocumab που έχει ήδη δοκιμαστεί από τρεις διαφορετικές επιστημονικές ομάδες, μειώνει κατά 55% – 66% στο επίπεδο της LDL («κακής») χοληστερόλης, συγκριτικά με εικονικά σκευάσματα (placebo). Μάλιστα, η μείωση επετεύχθη ανεξαρτήτως δοσολογίας, καθώς και η χορήγηση 140 mg ανά δύο εβδομάδες, αλλά και τα 420 mg μια φορά τον μήνα, επέφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η evolocumab ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων PCSK9, που μπλοκάρουν τη δράση μιας πρωτεΐνης η οποία μειώνει την ικανότητα του ήπατος να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το αίμα. Οι αναστολείς PCSK9 προορίζονται για χρήση σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις στατίνες αλλά και σε όσους αδυνατούν να μειώσουν την χοληστερόλη με άλλα σκευάσματα, όπως η νιασίνη και οι φιμπράτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια θετικά αποτελέσματα στην διαχείριση της χοληστερόλης έχουν επιδείξει και οι πειραματικές δραστικές ουσίες alirocumab και bococizumab, αν και το εμπορικό κόστος τους αναμένεται να είναι υψηλότερο των στατίνων, όταν τελικά κυκλοφορήσουν στην αγορά.

Ήδη πάντως οι φαρμακευτικές εταιρίες επενδύουν τεράστια κεφάλαια στην έρευνα για τις νέες αυτές δραστικές ουσίες, με στόχο να αποδείξουν όχι μόνο ότι είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις στατίνες, ως προς τη μείωση της LDL χοληστερόλης, αλλά και ότι σώζουν ζωές, προλαμβάνοντας το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πάντως, ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναμένεται να προχωρήσει στην έγκριση των νέων δραστικών ουσιών χωρίς να αναμένει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς τους, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με τις στατίνες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σε «Βικελίδης» και Νέα Φιλαδέλφεια κρίνεται ο τίτλος του πρωταθλητή

Στο «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΟΚ ψάχνει τη νίκη που θα τον στέψει πρωταθλητή, ενώ η ΑΕΚ θέλει τη νίκη κόντρα στη Λαμία και «δώρο» από τον Άρη για να πανηγυρίσει εκείνη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024