Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θεραπεία του καρκίνου με «ανατίναξη» των καρκινικών κυττάρων

Θεραπεία του καρκίνου με «ανατίναξη» των καρκινικών κυττάρων

Έναν εντελώς νέο τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν σουηδοί ερευνητές, «ανατινάζοντας» στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Έναν εντελώς νέο τρόπο καταπολέμησης του καρκίνου υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν σουηδοί ερευνητές, «ανατινάζοντας» στην κυριολεξία τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιστολογικής Βιολογίας Πάτρικ Έρνφορς του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, ανακάλυψαν την δραστική ουσία Vacquinol-1, η οποία αναγκάζει τα κύτταρα του πολύμορφου γλοιοβλαστώματος, του πιο συχνού και πιο επιθετικού εγκεφαλικού όγκου, να «εκρήγνυνται» εκ των έσω.

Οι επιστήμονες χορήγησαν για πέντε ημέρες σε ομάδα τρωκτικών με γλοιοβλάστωμα, Vacquinol-1, και διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη του καρκινικού όγκου σταμάτησε με αποτέλεσμα να παραταθεί η επιβίωση των πειραματόζωων. Τα περισσότερα ποντίκια ήταν εν ζωή ακόμη και 80 ημέρες μετά, ενώ η ομάδα ελέγχου που δεν είχε πάρει Vacquinol-1 απεβίωσε κατά μέσο όρο εντός 30 ημερών από την εκδήλωση του εγκεφαλικού καρκίνου.

Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με διάφορα χημικά μόρια, ως πιθανά θεραπευτικά «όπλα», ώσπου κατέληξαν στην Vacquinol-1, η οποία ωθεί τα καρκινικά κύτταρα να απορροφούν με ανεξέλεγκτο τρόπο από το εξωτερικό περιβάλλον διάφορες ουσίες στο εσωτερικό τους, ώσπου όταν πια «παραγεμίσουν», τελικά «σκάνε», οι εξωτερικές κυτταρικές μεμβράνες τους καταρρέουν και τα ίδια αυτο-καταστρέφονται πλήρως.

«Πρόκειται για ένα τελείως νέο μηχανισμό θεραπείας του καρκίνου. Ένα πιθανό φάρμακο με βάση αυτή τη νέα μέθοδο θα επιτίθετο στο γλοιοβλάστωμα με τελείως διαφορετικό τρόπο. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική και για άλλα είδη καρκίνου, κάτι που ακόμη δεν έχουμε μελετήσει» εξηγεί ο Δρ Ενφορς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές για το γλοιβλάστωμα είναι η χειρουργική αφαίρεση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, όμως το μέσο προσδόκιμο ζωής του ασθενούς είναι 15 μήνες.

Πάντως, οι σουηδοί ερευνητές ήδη σχεδιάζουν την πρώτη κλινική δοκιμή της Vacquinol-1 σε ανθρώπους, προκειμένουν να ελεγχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024