Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλικία του οδηγού καθορίζει την επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση

Η ηλικία του οδηγού καθορίζει την επίδραση του αλκοόλ στην οδήγηση

Από την ηλικία του οδηγού εξαρτάται η επίδραση του αλκοόλ (ακόμη και εντός των επιτρεπόμενων ορίων κατανάλωσης) στην οδήγηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.

Από την ηλικία του οδηγού εξαρτάται η επίδραση του αλκοόλ (ακόμη και εντός των επιτρεπόμενων ορίων κατανάλωσης) στην οδήγηση, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychopharmacology.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, με επικεφαλής την Δρ Σάρα Νίξον, επισημαίνουν ότι ακόμη και ένα ποτήρι αλκοόλ για έναν οδηγό άνω των 55 ετών μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.

Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε προσομοίωση οδήγησης δύο ομάδες 36 ατόμων, η καθεμιά, η πρώτη 25-55 ετών και η δεύτερη 55-70 ετών. Το πείραμα εστίασε στην επίδραση που είχε η κατανάλωση αλκοόλ, σε επίπεδα που είναι εντός ορίων (στην περίπτωση των ΗΠΑ το όριο στα αλκοτέστ αναπνοής είναι ποσότητα αλκοόλ 0,08% στο αίμα) στην οδηγική ικανότητα.

Η οδηγική ικανότητα των ατόμων της δεύτερης ομάδας (55-70 ετών) επηρεαζόταν αρνητικά ακόμη και από ένα αλκοολούχο ποτό, ενώ δεν συνέβαινε το ίδιο με την ομάδα των νεότερων ατόμων. Με βάση τα νέα ευρήματα, οι ερευνητές ζητούν να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το νόμιμο όριο για την κατανάλωση αλκοόλ από τους οδηγούς.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί αφού είχαν πιεί το ποτό τους (εμφανίζοντας στα αλκοτέστ ένδειξη αλκοόλ 0,065%) έπρεπε να οδηγήσουν σε ένα προσομοιωμένο επαρχιακό δρόμο γεμάτο στροφές μήκους πέντε χιλιομέτρων. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο ικανοί ήταν οι οδηγοί να μένουν στη λωρίδα τους, να διατηρούν σταθερή την ταχύτητά τους και να στρίβουν σωστά το τιμόνι όταν έπρεπε.

Το πείραμα επαναλήφθηκε, αφότου οι οδηγοί είχαν πιεί ένα εικονικό αλκοολούχο ποτό, ώστε να γίνει καλύτερη σύγκριση της επίδρασης του αλκοόλ στην οδήγηση. Τέλος, το πείραμα έγινε μια τρίτη φορά, κατά την οποία οι οδηγοί ήταν νηφάλιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η προσομοίωση της οδήγησης έγινε, αφότου είχε περάσει λίγη ώρα από την κατανάλωση του αλκοόλ, όπως θα συνέβαινε σε πραγματικές συνθήκες, αν κάποιος είχε πιει ένα ποτό σε μια οικογενειακή συγκέντρωση και μετά οδηγούσε για το σπίτι του.

Τα τεστ έδειξαν ότι ένα ποτήρι αλκοόλ δεν επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των νεότερων οδηγών, κάτι που η Δρ Νίξον χαρακτήρισε «λίγο απρόσμενο». Όπως προειδοποίησε όμως, σε πραγματικές πιο πολύπλοκες συνθήκες οδήγησης, μπορεί ακόμα και οι νέοι οδηγοί να έχουν χειρότερη αντίδραση την κρίσιμη στιγμή εξαιτίας έστω και του λίγου αλκοόλ που έχουν πιει.

Όμως, αυτό που το πείραμα έδειξε σίγουρα, είναι ότι οι μικρές εντός νομίμων ορίων ποσότητες αλκοόλ είναι αρκετές για κάνουν χειρότερο οδηγό κάποιον άνω των 55 ετών, καθώς οι κινήσεις του στο τιμόνι γίνονται πιο αργές και λιγότερο ακριβείς.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024