Τετάρτη 15 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αιματολογική εξέταση προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου υγιών ατόμων

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια εξέταση αίματος που προβλέπει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να είναι εν ζωή ή να έχει πεθάνει για λόγους υγείας, σε ορίζοντα πενταετίας, ακόμη κι αν δείχνει υγιής.

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε μια εξέταση αίματος που προβλέπει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να είναι εν ζωή ή να έχει πεθάνει για λόγους υγείας, σε ορίζοντα πενταετίας, ακόμη κι αν δείχνει υγιής.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου PLoS Medicine, η Δρ Κρίστα Φίσερ από το Πανεπιστήμιο του Τάρτου, στην Εσθονία, και ο Δρ Γιοχάνες Κετούνεν του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Ελσίνκι, στην Φινλανδία, ανέλυσαν δείγματα αίματος που είχαν συλλέξει από 17.345 υγιή άτομα. Συγκεκριμένα, εστίασαν σε περισσότερους από 100 βιοδείκτες, ενώ ταυτόχρονα έθεσαν τους συμμετέχοντες υπό ιατρική παρακολούθηση για μια πενταετία, στην διάρκεια της οποίας απεβίωσαν από διάφορα αίτια 684 άτομα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι απεβίωσαν, είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις συγκεκριμένους βιοδείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεϊνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι τέσσερις βιοδείκτες μπορούν κατά κάποιον τρόπο να «προβλέψουν» την πιθανότητα θανάτου, ο οποίος μπορεί να επέλθει από πολλές αιτίες, όπως καρκίνο ή καρδιοπάθεια. Μάλιστα, μόνο το 20% όσων είχαν τα υψηλότερα επίπεδα σε αυτούς τους τέσσερις βιοδείκτες, απεβίωσαν εντός των πρώτων 12 μηνών της μελέτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εν λόγω βιοδείκτες σχετίζονται κυρίως με τη λειτουργία του ήπατος και των νεφρών, τη χρόνια φλεγμονή και τις λοιμώξεις, τον ενεργειακό μεταβολισμό και την υγεία των αγγείων του αίματος.

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να μελετήσουν, αν υπάρχει κάποιο «νήμα» που συνδέει αυτούς τους τέσσερις βιοδείκτες. «Πιστεύουμε ότι στο μέλλον οι αιματολογικές εξετάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εντοπίζονται οι άνθρωποι που φαίνονται υγιείς, αλλά στην πραγματικότητα έχουν σοβαρές ασθένειες, που χρειάζονται θεραπεία. Όμως χρειάζονται περισσότερες μελέτες προτού τα ευρήματα αυτά εφαρμοστούν στην κλινική πρακτική» σημειώνει ο Δρ Κετούνεν.

Να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες από την Εσθονία είχαν πρώτοι εντοπίσει τους «βιοδείκτες του θανάτου» σε δείγμα 9.842 ανθρώπων και, επειδή ήθελαν να βεβαιωθούν, ζήτησαν από τους φιλανδούς ερευνητές να επαναλάβουν το πείραμα σε άλλους 7.503 ανθρώπους, όπως και έγινε – με παρόμοια αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Μάρκους Πέρολα του Ινστιτούτου Υγείας της Φιλανδίας σχολιάζει ότι δεν περίμεναν να καταλήξουν στα ίδια ευρήματα με τους συναδέλφους τους. «Στην αρχή δεν το πιστεύαμε. Ήταν εκπληκτικό ότι αυτοί οι βιοδείκτες φαίνονταν πράγματι να προβλέπουν τον θάνατο άσχετα από ασθένειες», τονίζει. «Όμως υπάρχει ένα ηθικο ερώτημα. Θα ήθελε κάποιος να ξέρει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει να πεθάνει, αν δεν υπρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;», αναρωτιέται.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Αυτές είναι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον τελικό του Conference League – Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Η ΕΠΟ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα επικρατήσουν στην Αθήνα την ημέρα του τελικού του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 15 Μαϊου 2024