Κίνδυνος άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες
Οι γλυκοτοξίνες, που παράγονται κατά την διαδικασία του μαγειρέματος των τροφίμων σε υψηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.
Spotlight
-
Ολυμπιακοί Αγώνες: Η μάχη για το χρυσό μετάλλιο στις… τιμές των ενοικίων
-
Οικογένεια τουριστών στο Πήλιο κινδύνευσε από την κακοκαιρία - Φούσκωσε ο χείμαρρος και ειδοποίησαν το 112
-
Εύρημα σκελετού παιδιού με σφαίρα στο κεφάλι - Τη γόμα και το μολύβι του, δίπλα
-
Πέθανε ο Αλέξανδρος Πέρρος, γνωστός «ροκάς» της Θεσσαλονίκης
Η μελέτη που έγινε τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους, επιβεβαιώνει τα ευρήματα και τις επιστημονικές υποψίες άλλων ερευνητικών ομάδων για την σχέση των γλυκοτοξίνων με την νευρο-εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου.
Οι γλυκοτοξίνες, τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου ΙΙ. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας γλυκοτοξίνες, γεγονός που συμβαίνει με φυσικό τρόπο, αλλά και με το μαγείρεμα.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις