Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Η σιδηροπενία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή καθιστά το αίμα πιο κολλώδες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Η σιδηροπενία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή καθιστά το αίμα πιο κολλώδες, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Κλερ Σόβλιν, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500 ασθενείς και διαπίστωσαν ότι ακόμα και το μετρίως χαμηλό επίπεδο σιδήρου (6 μικρογραμμμορίων ανά λίτρο) διπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, σε σχέση με τα θεωρούμενα έως φυσιολογικά επίπεδα (7 – 27 μικρογραμμμομόρια/λίτρο).

Η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τη συγκολλητικότητα των μικρών κυττάρων του αίματος, των αιμοπεταλίων, από τα οποία ξεκινά η δημιουργία θρόμβου, όταν αυτά προσκολλώνται το ένα με το άλλο. Αν και η σχέση ανάμεσα στη σιδηροπενία και τα κολλώδη αιμοπετάλια είχε προταθεί για πρώτη φορά πριν από σχεδόν 40 χρόνια, έως τώρα η σημασία της ανακάλυψης είχε παραγνωριστεί, όσον αφορά το ρόλο της σε ένα πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Εφόσον τα αιμοπετάλια προσκολλώνται μεταξύ τους περισσότερο σε κάποιον άνθρωπο που έχει έλλειψη σιδήρου, θεωρούμε ότι αυτό εξηγεί γιατί η σιδηροπενία μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο ζήτημα» εξηγεί η Δρ Σόβλιν.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν κατά πόσο είναι δυνατό να μειωθεί η πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, μέσω θεραπείας της σιδηροπενίας. Ειδικότερα, θα εξεταστεί η συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων μετά την αύξηση του επιπέδου του σιδήρου στο αίμα τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Από αυτούς, σχεδόν έξι εκατομμύρια πεθαίνουν και πέντε εκατομμύρια μένουν με κάποια μόνιμη αναπηρία. Η πιο συχνή μορφή εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το ισχαιμικού τύπου, που συμβαίνει όταν μικροί θρόμβοι φράζουν την κυκλοφορία του αίματος. Η πιο σπάνια περίπτωση είναι το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, απόρροια της ρήξης αγγείων του εγκεφάλου.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετέςμελέτες έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια σιδήρου, η οποία αφορά περίπου δύο δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως (δηλαδή σχεδόν του 30% του πληθυσμού της Γης) συνιστά πιθανό παράγοντα κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο τόσο στους ενήλικους, όσο και στα παιδιά. Η νέα βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει ότι αυτό συμβαίνει και, επιπλέον, για πρώτη φορά ανακαλύπτει τον βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου η σιδηροπενία αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024