Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Αντικαταθλιπτικό φάρμακο καταπολεμά τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ

Ελπιδοφόρα κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της σιταλοπράμης κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Ελπιδοφόρα κρίνονται τα πρώτα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής της σιταλοπράμης κατά των νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων που εμφανίζουν οι πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Πάντως, η χορήγηση της σιταλοπράμης, που κυρίως χρησιμοποιείται στην θεραπεία της κλινικής κατάθλιψης, είχε αρκετές παρενέργειες στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα (συναισθηματική ένταση, υπερκινητικότητα, επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, έλλειψη αναστολών κ.α.), είναι πολύ συχνά στους ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ και είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως χρησιμοποιούνται αντιψυχωσικά, αλλά με περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Η σιταλοπράμη προτάθηκε ως εναλλακτική λύση, όμως ως τώρα δεν ήταν γνωστό κατά πόσο αποτελεί αποτελεσματική και ασφαλή επιλογή.

Οι ερευνητές από επτά αμερικανικά και καναδικά κέντρα, με επικεφαλής τον Δρ Κωνσταντίνο Λυκέτσο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, θεώρησαν ότι η σιταλοπράμη μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική λύση, χωρίς ωστόσο να έχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της.

Σε τυχαίο δείγμα 186 ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, που χώρισαν σε δύο ομάδες, οι επιστήμονες χορήγησαν στους μισούς σιταλοπράμη και στους άλλους μισούς εικονικό σκεύασμα. Διαπίστωσαν ότι, η καθημερινή χορήγηση 30mg σιταλοπράμης επί εννέα εβδομάδες επέφερε αισθητή μείωση στο νευρικό ερεθισμό των ασθενών, ενώ το 40% εμφάνισε σημαντική βελτίωση. Από την άλλη όμως, παρατηρήθηκαν παρενέργειες, όπως μικρή επιδείνωση της νοητικής λειτουργίας των ασθενών και καρδιακές αρρυθμίες (που αυξάνουν το κίνδυνο εμφράγματος).

«Η σιταλοπράμη δεν μπορεί να προταθεί γενικά ως εναλλακτική λύση σε αυτή τη δοσολογία» υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε χαμηλότερες δόσεις από αυτές της κλινικής δοκιμής, το φάρμακο θα είναι ασφαλέστερο σε σχέση με τα ως σήμερα χρησιμοποιούμενα αντιψυχωσικά, τα οποία αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και πρόωρο θάνατο.
Ο Δρ Λυκέτσος και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα κλινική δοκιμή της σιταλοπράμης σε χαμηλότερη δοσολογία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα κάποιος άνθρωπος κάπου στον πλανήτη εμφανίζει άνοια. Σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι ζουν περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι με άνοια, το 40% από αυτούς στις αναπτυγμένες χώρες. Ο αριθμός των ασθενών προβλέπεται να τριπλασιαστεί, φθάνοντας τα 115 εκατομμύρια το 2050. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι άνω των 90 ετών πάσχουν από άνοια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024