Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aσύρματο κοχλιακό εμφύτευμα χωρίς εξωτερικό τμήμα, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες

Aσύρματο κοχλιακό εμφύτευμα χωρίς εξωτερικό τμήμα, δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο ασύρματο κοχλιακό εμφύτευμα, χωρίς εξωτερική μονάδα για άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science Daily.

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν το πρώτο ασύρματο κοχλιακό εμφύτευμα, χωρίς εξωτερική μονάδα για άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Science Daily.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ συνεργάστηκαν με ειδικούς του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) για να αναπτύξουν το καινοτόμο αυτό ακουστικό που για πρώτη φορά καθίσταται περιττό όλο το εξωτερικό τμήμα (επεξεργαστής – μπαταρία) και έχει μόνο το εσωτερικό εμφύτευμα.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Μικροσυστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ, σε συνεργασία με γιατρούς από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανάντα Τσαντρακάσαν, ανέπτυξαν ένα νέο τσιπ με πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση, το οποίο λειτουργεί επί οκτώ ώρες με μια φόρτιση.

Η φόρτιση γίνεται ασύρματα μέσα σε δύο μόνο λεπτά μέσω οποιουδήποτε κινητού τηλεφώνου, με τη χρήση ειδικού προσαρμογέα. Οι ερευνητές ήδη οραματίζονται κάτι ακόμα πιο προχωρημένο, ένα «έξυπνο» μαξιλάρι – φορτιστή, πάνω στο οποίο θα κοιμάται ο χρήστης και το πρωί το εμφύτευμά του θα είναι (ασύρματα) φορτισμένο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα υπάρχοντα κοχλιακά εμφυτεύματα, που απευθύνονται σε άτομα για τα οποία δεν είναι επαρκή τα ακουστικά βαρυκοΐας, είναι μικροσκοπικές συσκευές που ενεργοποιούν συνεχώς ηλεκτρικά το ακουστικό νεύρο. Όμως, μέχρι τώρα, συνοδεύονται από ένα εξωτερικό μέρος σε σχήμα μικρού δίσκου, τον επεξεργαστή με την μπαταρία τροφοδοσίας, που προσαρμόζεται στο κρανίο και συνδέεται μέσω σύρματος με το εμφυτευμένο εσωτερικό μέρος (τον ηλεκτρικό διεγέρτη).

Εξάλλου τα υπάρχοντα κοχλιακά εμφυτεύματα χρησιμοποιούν ένα εξωτερικό τεχνητό μικρόφωνο για τη συγκέντρωση των ήχων του περιβάλλοντος. Όμως το νέο εμφύτευμα καινοτομεί κι εδώ, καθώς χρησιμοποιεί το εσωτερικό φυσικό μικρόφωνο του μέσου ωτός, το οποίο συνήθως είναι ανέπαφο στους σχεδόν κωφούς ασθενείς, που καταφεύγουν σε τέτοια εμφυτεύματα.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, που βρίσκονται στα όρια της κώφωσης, χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εμφυτεύματα και, σε ένα βαθμό τουλάχιστον, μπορούν να ακούνε.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024