Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η επισκληρίδιος αναλγησία παρατείνει τον τοκετό

Η επισκληρίδιος αναλγησία παρατείνει τον τοκετό

Η επισκληρίδιος αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά του, πολύ περισσότερο απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Η επισκληρίδιος αναλγησία κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να παρατείνει τη διάρκειά του, πολύ περισσότερο απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Obstetrics and Gynecology.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο μελέτησαν περισσότερες από 42.000 γυναίκες από την Καλιφόρνια που είχαν γεννήσει φυσιολογικά την περίοδο 1976 – 2008 και συνέκριναν τη διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού, δηλαδή του χρόνου εξώθησης του εμβρύου από το γεννητικό κανάλι, μεταξύ εκείνων που είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναλγησία ή όχι.

Αν και οι επιστήμονες πίστευαν ότι η επισκληρίδιος αναλγησία επιμηκύνει τον τοκετό κατά μία ώρα, τελικά διαπίστωσαν οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση της μεθόδου είχαν χρειαστεί δύο με τρεις ώρες περισσότερο να ολοκληρώσουν το δεύτερο στάδιο του τοκετού, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν πάρει παυσίπονα.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αποκτούσαν το πρώτο τους παιδί, στο δεύτερο στάδιο του τοκετού χρειάστηκαν 336 λεπτά με την επισκληρίδιο, ενώ όσες δεν είχαν πάρει παυσίπονα χρειάστηκαν 197 λεπτά, δηλαδή διαφορά δύο ωρών και 19 λεπτών.

Για τις γυναίκες που είχαν γεννήσει και άλλες φορές, η διάρκεια του δευτέρου σταδίου του τοκετού ήταν 255 λεπτά με την επισκληρίδιο και 81 λεπτά χωρίς τα παυσίπονα, διαφορά δηλαδή δύο ωρών και 54 λεπτών.

Αν και δεν είναι ακόμη πλήρως αντιληπτό γιατί η επισκληρίδιος αναλγησία παρατείνει τον τοκετό, οι ερευνητές εικάζουν ότι οι αναλγητικές ουσίες χαλαρώνουν του μυς της πυέλου και η επίτοκος αισθάνεται λιγότερη πίεση να σπρώξει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μελέτη αυτή θα επηρεάσει τη λήψη της απόφασης για διενέργεια καισαρικής τομής, αφού η τακτική αυτή ακολουθείται και σε περιπτώσεις όπου ο τοκετός καθυστερεί υπερβολικά. Άρα, οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναλγησία και όχι να αποφασίζουν απαραιτήτως την διενέργεια καισαρικής τομής.

«Όταν χορηγείται επισκληρίδιος αναγλησία είναι φυσιολογικό ο τοκετός να απαιτεί δύο ώρες επιπλέον και οι γιατροί δεν θα πρέπει να επεμβαίνουν, αρκεί βέβαια όλα να εξελίσσονται ομαλά», εξηγεί η Δρ Υβόν Τσενγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες ο «φυσιολογικός» τοκετός απαιτεί μια επιπλέον ώρα, όταν έχει γίνει χρήση παυσιπόνων. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που χρειάζονται περισσότερο χρόνο και διέρχονται «παρατεταμένο δεύτερο στάδιο» έχουν πιθανότητα υποβολής σε καισαρική τομή ή ο θεράπων ιατρός να αποφασίσει τη χρήση εμβρυουλκών ή άλλων τεχνητών μέσων για την κάθοδο του εμβρύου στο γεννητικό κανάλι.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024