Σάββατο 18 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έχουν αργά αντανακλαστικά

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έχουν αργά αντανακλαστικά

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν οι άνθρωποι με αργά αντανακλαστικά, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου έχουν οι άνθρωποι με αργά αντανακλαστικά, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL) και του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον Δρ Γκάρεθ Χάγκερ-Τζόνσον, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 5.000 άτομα, 20-59 ετών, για μια περίοδο 15 ετών.

Στην αρχή της μελέτης, δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης των εθελοντών με ένα πολύ απλό τεστ: τους ζήτησαν να πατάνε ένα πλήκτρο κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στη διάρκεια των επόμενων 15 ετών, οι επιστήμονες κατέγραψαν τους θανάτους μεταξύ των 5.000 ανθρώπων. Συνολικά, μέσα στην 15ετία απεβίωσαν 378 άτομα (το 7,4%).

Όσοι είχαν εμφανίσει τα βραδύτερα αντανακλαστικά στα τεστ, είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τον μέσο όρο του χρόνου αντίδρασης των υπολοίπων.

Η σχέση χρόνου αντίδρασης-πρόωρου θανάτου ισχύει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και πνευματικής μόρφωσης και, γενικότερα, του τρόπου ζωής του καθενός.

Σύμφωνα με τον Δρ Χάγκερ-Τζόνσον, «ο χρόνος αντίδρασης αντανακλά ένα βασικό χαρακτηριστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών θεωρείται σημαντική νοητική δεξιότητα».

Ένα απλό τεστ αντανακλαστικών αρκεί για να δείξει ότι ο χρόνος αντίδρασης ενός ενηλίκου σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής του, καθώς αποκαλύπτει πόσο σωστά λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του οργανισμού.

«Οι άνθρωποι που συστηματικά έχουν αργές αντιδράσεις στα νέα ερεθίσματα, μπορεί στη συνέχεια να συναντήσουν προβλήματα, τα οποία θα αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους. Στο μέλλον, ίσως καατορθώσουμε να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο αντίδρασης για να παρακολουθούμε την υγεία και να κάνουμε εκτιμήσεις για την επιβίωση των ανθρώπων», τονίζει ο βρετανός επιστήμονας και προσθέτει ότι «προς το παρόν, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, για να ζήσει περισσότερο».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Προκαλεί ίλιγγο το χρηματικό έπαθλο του φετινού Ρολάν Γκαρός (vids)

Αυξημένο 7.8% συγκριτικά με την περσινή σεζόν, με το συνολικό ποσό να φτάνει 53.5 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 18 Μαϊου 2024