Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γονιδιακή θεραπεία προλαμβάνει την απώλεια της όρασης

Γονιδιακή θεραπεία προλαμβάνει την απώλεια της όρασης

Με επιτυχία στέφθηκε η κλινική δοκιμή γονιδιακής θεραπείας που πέτυχε την αποκατάσταση της όρασης έξι ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από χοριοειδερημία, σπάνια γενετική ασθένεια που προκαλεί τύφλωση.

Με επιτυχία στέφθηκε η κλινική δοκιμή γονιδιακής θεραπείας που πέτυχε την αποκατάσταση της όρασης έξι ασθενών, οι οποίοι έπασχαν από χοριοειδερημία, σπάνια γενετική ασθένεια που προκαλεί τύφλωση.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The Lancet, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Ρόμπερτ Μακ Λάρεν, αντικατέστησαν (χρησιμοποιώντας έναν γενετικά τροποποιημένο ιό) το ελαττωματικό γονίδιο στους φωτο-υποδοχείς των οφθαλμών των ασθενών, καθιστώντας έτσι τα μάτια τους και πάλι ευαίσθητα στο φως.

Η πειραματική αυτή εφαρμογή γεννά ελπίδες ότι στο μέλλον ανάλογη γονιδιακή θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στις περιπτώσεις απώλειας της όρασης, λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας η οποία πλήττει περίπου ένα στα τέσσερα άτομα, άνω των 75 ετών.

Όπως εξηγεί ο Δρ Μακ Λάρεν, «η χοριοειδερημία εμφανίζει ορισμένες ομοιότητες με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καθώς ο θεραπευτικός στόχος μας είναι τα ίδια κύτταρα. Δεν ξέρουμε ακόμα σε ποιά γονίδια να εστιάσουμε την προσοχή μας για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, όμως γνωρίζουμε πια πώς να το κάνουμε».

Οι ασθενείς με χοριοειδερημία, η οποία πλήττει περίπου ένα στα 50.000 άτομα, εμφανίζουν σταδιακή εκφύλιση των φωτο-υποδοχέων του αμφιβληστροειδούς χιτώνα με αποτέλεσμα την σταδιακή απώλεια της όρασης. Η νόσος οφείλεται στο δυσλειτουργικό γονίδιο CHM, στο χρωμόσωμα Χ και η γονιδιακή θεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο εφόσον δεν έχουν οφθαλμικά κύτταρα δεν έχουν καταστραφεί εντελώς.

Οι έξι ασθενείς στους οποίους επετεύχθη μερική μόνο βελτίωση της όρασης, βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση και εφόσον τα αποτελέσματα της θεραπείας έχουν διάρκεια στον χρόνο, τότε θα εφαρμοστούν και σε πάσχοντες που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια της νόσου.

Μάλιστα, οι ερευνητές σκοπεύουν να ξεκινήσουν μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή με 30 ασθενείς το 2015. Αν και αυτή αποδειχθεί επιτυχής, τότε η έγκριση της γονιδιακής θεραπείας για ευρεία εμπορική χρήση αναμένεται μετά από πέντε περίπου χρόνια.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024