Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες στη Σουηδία

Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες στη Σουηδία

Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες στη Σουηδία στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής μελέτης, που στόχο έχει να αποδείξει ότι είναι εφικτή η απόκτηση απογόνων μετά από μια τέτοια επέμβαση.

Σε μεταμόσχευση μήτρας υποβλήθηκαν εννέα γυναίκες στη Σουηδία στο πλαίσιο μιας πρωτοποριακής μελέτης, που στόχο έχει να αποδείξει ότι είναι εφικτή η απόκτηση απογόνων μετά από μια τέτοια επέμβαση.

Να σημειωθεί ότι, χρησιμοποιήθηκαν μοσχεύματα από ζώντες συγγενείς των ασθενών.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον Δρ Ματς Μπρανστρομ, διεξάγει ένα πειραματικό πρόγραμμα γονιμότητας, με στόχο να βοηθήσει γυναίκες με προβλήματα αναπαραγωγή να αποκτήσουν απογόνους.

Πρόκειται κυρίως για ασθενείς που, είτε έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, είτε πάσχουν από προβλήματα που πηγάζουν από δυσλειτουργίες της μήτρας τους και δεν μπορούν να συλλάβουν. Να σημειωθεί ότι, ένα στα 4.500 κορίτσια γεννιούνται χωρίς μήτρα, εξαιτίας του συνδρόμου MRKH (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser), ενώ το 40% των γυναικών που εκδηλώνει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Ο Δρ Μπρανστρομ αρχικά επέλεξε δέκα ασθενείς, αλλά η μια εξ αυτών τελικά δεν κρίθηκε κατάλληλη για ιατρικούς λόγους για μεταμόσχευση μήτρας.

Οι εννέα εθελόντριες είχαν γεννηθεί είτε χωρίς μήτρα, είτε είχαν υποβληθεί σε χειρουργική αφαίρεσή της, λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι συμμετέχουσες, περίπου 30 ετών, εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πειράματος όπου θα ελεγχθεί η δυνατότητα αναπαραγωγής μετά τη μεταμόσχευση μήτρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παγκοσμίως γίνονται ανάλογες προσπάθειες. Ήδη έχουν αναφερθεί μεταμοσχεύσεις μήτρας στην Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία, αλλά χωρίς να έχουν επιτευχθεί κυήσεις μέχρι σήμερα.

Η ομάδα του Δρ Μπρανστρομ ωστόσο θεωρείται ότι, βρίσκεται πιο κοντά στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, χάρη σε μια καινοτόμο χειρουργική προσέγγιση που χρησιμοποίησε για τη μεταμόσχευση.

Οι επιστήμονες δεν συνέδεσαν τις μήτρες με τις σάλπιγγες, ώστε να μην εφικτή η φυσιολογική σύλληψη. Ωστόσο, οι λήτριες διατήρησαν τις ωοθήκες τους ώστε να μπορούν να παράγουν ωάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στο επόμενο σκέλος της έρευνας, οι ερευνητές θα γονιμοποιήσουν τα ωάρια και τα έμβρυα που θα προκύψουν, θα τα μεταφέρουν στις μήτρες των γυναικών, ελπίζοντας να προκύψουν κυήσεις βιολογικών απογόνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024