Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η καρδιακή νόσος προδιαθέτει στην εκδήλωση άνοιας

Η καρδιακή νόσος προδιαθέτει στην εκδήλωση άνοιας

Οι ηλικιωμένες γυναίκες με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Heart Association.

Οι γυναίκες που είχαν υποστεί έμφραγμα, συγκεκριμένα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξασθένηση των ικανοτήτων σκέψης και μνήμης.

Οι ερευνητές του Κέντρου Καρδιακής Ανεπάρκειας του Πανεπιστημίου Βουρζμπουργκ της Γερμανίας, με επικεφαλής τον Δρ Μπέρνχαρντ Χάρινγκ, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερες από 6.000 γυναίκες, 65-79 ετών.

Οι συμμετέχουσες ερωτήθηκαν αν είχαν διαγνωστεί ποτέ με καρδιολογικό πρόβλημα. Υπεβλήθησαν επίσης σε τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας στην αρχή και μετά μια φορά τον χρόνο. Καμιά δεν είχε προβλήματα μνήμης και σκέψης αρχικά, αλλά σχεδόν 900 ανέφεραν καρδιακή νόσο.

Οκτώ χρόνια αργότερα, περισσότερες από 400 γυναίκες είχαν εμφανίσει σημάδια γνωστικής εξασθένησης ή άνοια. Εκείνες που είχαν δηλώσει ότι έπασχαν από καρδιακή νόσο, είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να έχουν γνωστικά προβλήματα, συγκριτικά με όσες δεν είχαν καρδιακά προβλήματα.

Οι γυναίκες που είχαν υποστεί έμφραγμα είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων μνήμης και σκέψης. Όσες είχαν ιστορικό περιφερικής αγγειακής νόσου ή εγχείρισης bypass, επίσης διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ωστόσο, ούτε ο μη φυσιολογικός καρδιακός παλμός, ούτε η καρδιακή ανεπάρκεια σχετίστηκαν με την εξασθένηση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Ανεξαρτήτως πάντως, αν οι γυναίκες είχαν καρδιακή νόσο, όσες έπασχαν από υπέρταση και διαβήτη είχαν υψηλό κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

«Δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από άνοια πλέον, είναι σημαντικό να διερευνήσουμε τους λόγους που συμβαίνει και να εντοπίσουμε εγκαίρως τα άτομα που κινδυνεύουν, ώστε να σχεδιάσουμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος», αναφέρει ο Δρ Χαρινγκ.

Για παράδειγμα, ένα κυκλοφορικό σύστημα που γερνά μπορεί να επιδεινώσει την εγκεφαλική λειτουργία με πολλούς τρόπους. Η βαθμιαία συσσώρευση πλάκας στις φλέβες και τις αρτηρίες ή η φλεγμονή παίζουν ρόλο στον κυτταρικό θάνατο στο εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024