Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ατμοσφαιρική ρύπανση συντελεί σε γεννήσεις παιδιών με χαμηλό σωματικό βάρος

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συντελεί σε γεννήσεις παιδιών με χαμηλό σωματικό βάρος

Οι γυναίκες που εκτίθενται στην ρύπανση της ατμόσφαιρας και ιδιαίτερα στα μικροσωματίδια τείνουν να αποκτούν παιδιά με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι γυναίκες που εκτίθενται στην ρύπανση της ατμόσφαιρας και ιδιαίτερα στα μικροσωματίδια τείνουν να αποκτούν παιδιά με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μπράουν, με επικεφαλής τον Δρ Ντέιβιντ Σάβιτζ, μελέτησαν το βάρος 250.000 βρεφών που γεννήθηκαν μεταξύ 2008-2010 στη Νέα Υόρκη και το συσχέτισαν με το επίπεδο ατμοσφαιρικής ρύπανσης που υφίσταντο επί μήνες οι έγκυες γυναίκες (ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους πριν γεννήσουν).

Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους αφενός στα μικροσωματίδια που έχουν διάμετρο κάτω των 2,5 μικρομέτρων (ΡΜ2,5) και αφετέρου στο επίπεδο του διοξειδίου του αζώτου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως το σωματικό βάρος γέννησης ενός βρέφους μειωνόταν κατά 48 γραμμάρια κατά μέσο όρο για κάθε 10 παραπάνω μικρογραμμάρια σωματιδίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, στα οποία εκτίθετο η έγκυος. Εξάλλου, το βάρος του νεογέννητου ήταν κατά 18 γραμμάρια μικρότερο κατά μέσο όρο για κάθε 10 παραπάνω μέρη ανά δισεκατομμύριο του διοξειδίου του αζώτου στην ατμόσφαιρα.

Οι ερευνητές πάντως επεσήμαναν πως μια τέτοια επιδημιολογική-στατιστική μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι μόνο η ρύπανση του αέρα φταίει για τη γέννηση λιποβαρών βρεφών, καθώς μπορεί να ευθύνονται και άλλοι παράγοντες.

Όπως εξηγεί ο Δρ Σάβιτζ, αν και η μείωση του βάρους σε ατομικό επίπεδο δεν φαίνεται μεγάλη, συνεπώς δεν είναι δυνατό να θεωρηθεί κατ’ ανάγκη ανησυχητική, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από άποψη δημόσιας υγείας, αν ληφθεί υπόψη ότι αυτή η μείωση του βάρους ισχύει για όλο σχεδόν τον πληθυσμό.

Σύμφωνα με πολλές έρευνες, όσο μικρότερο είναι το βάρος γέννησης ενός νεογνού, τόσο πιο ευάλωτο είναι σε διάφορα προβλήματα υγείας (εγκεφαλικά, αναπνευστικά κ.α.) κατά τα επόμενα χρόνια λόγω της μη ολοκληρωμένης ανάπτυξής του.

Εξάλλου, πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη διαπίστωσε ότι, η έκθεση της εγκύου ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ρύπανσης της ατμόσφαιρας αυξάνει τον κίνδυνο γέννησης παιδιών με χαμηλό βάρος (κάτω από 2,5 κιλά μετά από 37 εβδομάδες κύησης).

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι για κάθε αύξηση 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα των μικροσωματιδίων (από εξατμίσεις αυτοκινήτων, βιομηχανικούς ρύπους κ.α.), αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος γέννησης λιποβαρούς νεογνού. Μάλιστα, ο αυξημένος αυτός κίνδυνος ισχύει και για επίπεδα που θεωρούνται ασφαλείας στην ΕΕ, δηλαδή κάτω από το υπάρχον ετήσιο όριο ποιότητας του αέρα (25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Μαρί Πέντερσεν του Κέντρου Έρευνας Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας της Βαρκελώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό έντυπο Lancet, ανέλυσαν στοιχεία από 12 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν πάνω από 74.000 γεννήσεις μεταξύ των ετών 1994 – 2011.

Η μελέτη έδειξε επίσης η ρύπανση του αέρα, εκτός από χαμηλότερο βάρος γέννησης, οδηγεί στη γέννηση βρεφών με μικρότερη περίμετρο κρανίου, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Τέλος σε άλλη μελέτη, που συνδέει τη ρύπανση του αέρα με την ανεπαρκή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας Δρ Τρέισι Γούντραφ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από τρία εκατομμύρια γεννήσεις σε εννέα χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Environmental Health Perspectives, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ρύπανση του αέρα σε μια πόλη ή περιοχή, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γεννήσεων βρεφών με μικρό βάρος (κάτω από δυόμισι κιλά).

Η μελέτη έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αυξάνουν τον κίνδυνο γέννησης λιποβαρών νεογνών, «είναι αυτά στα οποία πρακτικά εκτίθεται συχνά ο καθένας στον κόσμο. Αυτά τα μικροσωματίδια, που είναι μικρότερα από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας, βρίσκονται στον αέρα που όλοι αναπνέουμε».

Όπως έδειξε η μελέτη, οι χώρες που έχουν αυστηρότερους κανονισμούς σχετικά με τη σωματιδιακή ρύπανση του αέρα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα αυτών των ρυπαντών στην ατμόσφαιρα και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις για τις εγκύους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024