Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου αυξάνει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των ανθρώπων

Η ηλεκτρική διέγερση εγκεφάλου αυξάνει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των ανθρώπων

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την αποφασιστικότητα και την επιμονή δύο ανθρώπων, διεγείροντας ηλεκτρικά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν τρόπο να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό την αποφασιστικότητα και την επιμονή δύο ανθρώπων, διεγείροντας ηλεκτρικά συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο και δημιουργούνται πλέον βάσιμες ελπίδες για ανάπτυξη νένων θεραπειών κατά της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, όπου η έλλειψη κινήτρων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των ασθενών.

Πάντως, η επίδραση της νευροδιέγερσης στην αποφασιστικότητα έγινε με μάλλον τυχαίο τρόπο, καθώς οι γιατροί προσπαθούσαν να εντοπίσουν στους ασθενείς περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες τους προκαλούσαν επιληπτικές κρίσεις και γι’ αυτό το σκοπό μετακινούσαν ηλεκτρόδια σε διαφορετικά σημεία του εγκεφαλικού φλοιού τους. Ξαφνικά οι ασθενείς κατακλύστηκαν από ένα αίσθημα αποφασιστικότητας, νιώθοντας ικανοί να ξεπεράσουν οποιαδήποτε δυσκολία.

Σε έξι δοκιμές που ακολούθησαν, επιβεβαιώθηκε ότι η ενεργοποίηση με χαμηλής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, στον πρόσθιο φλοιό του προσαγωγίου, οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Όπως είπε ο ένας ασθενής, «είναι σαν να οδηγείς το αυτοκίνητό σου, με σκασμένα λάστιχα μέχρι τον προορισμό σου. Δεν μπορείς παρά να συνεχίσεις να προχωράς παρά τις δυσκολίες».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Γιόζεφ Παρβίζι του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, δήλωσαν πως «είναι εντυπωσιακό ότι δύο άτομα, με πολύ διαφορετικές εμπειρίες στο παρελθόν, ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο τρόπο μετά από μια χαμηλή ηλεκτρική διέγερση, διάρκειας μόλις ενός ή δύο δευτερολέπτων, στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου».
«Αυτοί οι ασθενείς είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, έχουν το δείκτη νοημοσύνης τους, έχουν τη δουλειά τους. Δεν μιλάμε για ευρήματα σε άρρωστους εγκεφάλους», εξηγεί ο Δρ Παρβίζι.

Για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, οι επιστήμονες εφάρμοσαν και εικονική ηλεκτρική διέγερση στον εγκέφαλο των δύο ασθενών και τους ενημέρωσαν ψευδώς ότι θα τους διοχετεύσουν ξανά ρεύμα στην ίδια περιοχή του εγκεφάλου, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καθόλου ηλεκτρισμός στα ηλεκτρόδια. Στην περίπτωση αυτή, οι δύο ασθενείς δεν ανέφεραν καμία αιφνίδια ενεργοποίηση της αποφιαστικότητας και επιμονής τους, πράγμα που συνέβη αμέσως όμως, όταν οι επιστήμονες επανέφεραν το ρεύμα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα πειράματα για να επιβεβαιώσουν ότι η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου πράγματι καθιστά τους ανθρώπους πιο αποφασιστικούς στην πράξη και δεν τους εξάπτει απλώς ένα αίσθημα αποφασιστικότητας χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα.

Αν υπάρξει αυτή η επιβεβαίωση, τότε ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεχνικής στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, για παράδειγμα των ψυχαναγκαστικών διαταραχών, στις οποίες οι ασθενείς θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πάσχουν από το αντίθετο, δηλαδή από υπερβολική αποφασιστικότητα και εμμονή για κάτι.

health.in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024