Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Oρμόνη βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να γίνουν πιο κοινωνικά

Oρμόνη βοηθά τα παιδιά με αυτισμό να γίνουν πιο κοινωνικά

Ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών με αυτισμό, κάνοντάς τα πιο κοινωνικά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που αισιοδοξούν ότι η «ορμόνη της αγάπης» θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβοηθητική για τα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης φαίνεται να βελτιώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών με αυτισμό, κάνοντάς τα πιο κοινωνικά, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που αισιοδοξούν ότι η «ορμόνη της αγάπης» θα μπορούσε να αποδειχθεί επιβοηθητική για τα άτομα με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, είναι η πρώτη φορά που μελέτη εστιάζει στην επίδραση της ορμόνης ωκυτοκίνης στον αυτισμό.

Οι ερευνητές του Κέντρου Μελέτης Παίδων και του Κέντρου Αναπτυξιακής Νευροεπιστήμης, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέηλ, με επικεφαλής τους Δρ Κέβιν Πέλφρεϊ και Ιλανίτ Γκόρντον, μελέτησαν 17 παιδιά και εφήβους, ηλικίας 8-16 ετών, με αυτισμό. Συγκεκριμένα, τους χορήγησαν ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης, ή εικονικό σπρέι.

Στη συνέχεια διαπίστωσαν μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) ότι, η χορήγηση μιας δόσης της ορμόνης ήταν αρκετή, ώστε τα εγκεφαλικά κέντρα που εμπλέκονται στην αναγνώριση των συναισθημάτων και την ανταμοιβή-απόλαυση, να εμφανίσουν μεγαλύτερη ανταπόκριση, από ό,τι στα παιδιά που δεν είχαν πάρει ωκυτοκίνη.

«Η ωκυτοκίνη προσωρινά έκανε πιο φυσιολογικές τις εγκεφαλικές περιοχές που ευθύνονται για τα κοινωνικά ελλείμματα των παιδιών με αυτισμό», εξηγεί η Δρ Γκόρντον. Η ορμόνη διευκόλυνε τα παιδιά με αυτισμό να συντονιστούν καλύτερα με τον κοινωνικό περίγυρό τους, αντιδρώντας καλύτερα στα κοινωνικά ερεθίσματα (π.χ. τα πρόσωπα των άλλων).

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα διαταραχών, από πολύ ήπιες (ο ασθενής μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν φυσιολογικά στην κοινωνία) έως πολύ σοβαρές (δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τους γύρω του).

Η ωκυτοκίνη παράγεται με φυσικό τρόπο στον οργανισμό, βοηθά στον τοκετό και στον αρχικό συναισθηματικό δεσμό μητέρας – βρέφους. Γενικότερα, θεωρείται ότι διευκολύνει την εμπιστοσύνη, τη διαπροσωπική επαφή και την εκδήλωση στοργικών συναισθημάτων προς τους άλλους.

Μεγαλύτερες επιστημονικές μελέτες ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη για να μελετηθούν τα οφέλη και οι παρενέργειες της ορμόνης, ιδίως στα άτομα με αυτισμό. Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει αν και πώς η ωκυτοκίνη θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

Ήδη, όπως αναφέρει ο Δρ Πέμφρεϊ, ορισμένοι γονείς χορηγούν από μόνοι τους την ορμόνη στα παιδιά τους που πάσχουν από αυτισμό, χωρίς ιατρική συνταγή ή συμβουλή, κάτι που χαρακτηρίζει ως «τρομερά άσχημη ιδέα», καθώς μπορεί να κάνουν κακό στο παιδί τους.

Αυτό που είναι άκρως ενθαρρυντικό, υπογραμμίζει, είναι ότι μια ουσία μπορεί πράγματι να επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο των ανθρώπων με αυτισμό και αυτό «μεταβάλλει τον τρόπο που σκεπτόμαστε για τον αυτισμό και πόσο ιάσιμος είναι». Δηλαδή, φαίνεται πως ο εγκέφαλος με αυτισμό δεν είναι μη αναστρέψιμα δυσλειτουργικός, αλλά διαθέτει ακόμα την αναγκαία πλαστικότητα για να βελτιωθεί μέσω εξωτερικών επιρροών.

Προς το παρόν, πάντως, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να περιμένουν έως ότου η επιστημονική κοινότητα διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τη χρησιμότητα της ωκυτοκίνης στον αυτισμό. Εξάλλου, κανείς γιατρός δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο ασφαλής είναι η εν λόγω ορμόνη σε βάθος χρόνου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024