Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Υποπροϊόν της χοληστερόλης πυροδοτεί την εκδήλωση καρκίνου του μαστού

Υποπροϊόν της χοληστερόλης πυροδοτεί την εκδήλωση καρκίνου του μαστού

Υποπροϊόν της χοληστερόλης στον οργανισμό μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθετική εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.

Υποπροϊόν της χοληστερόλης στον οργανισμό μπορεί να τροφοδοτήσει την επιθετική εξάπλωση του καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Science.

Η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιούκ έρχεται να ενισχύσει την πεποίθηση ότι οι στατίνες που χορηγούνται για τη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην πρόληψη του καρκίνου, αν και είναι ακόμη νωρίς για οποιαδήποτε επίσημη ιατρική σύσταση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντόναλντ ΜακΝτόνελ, διευθυντή του Τμήματος Φαρμακολογίας και Βιολογίας Καρκίνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ντιούκ, διαπίστωσαν ότι το μόριο 27HC (υδροξυχοληστερόλη), που προέρχεται από τη διάσπαση της χοληστερόλης στο σώμα, μιμείται τα οιστρογόνα και έτσι μπορεί να έχει σε μερικούς ιστούς το ίδιο καρκινογόνο αποτέλεσμα με τις ορμόνες.
Τα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια έδειξαν πως η υψηλή σε λιπαρά διατροφή αύξανε το επίπεδο της 27HC στο αίμα και, στη συνέχεια, οδηγούσε σε καρκινικούς όγκους κατά 30% μεγαλύτερους σε σχέση με τα ποντίκια που τρέφονταν χωρίς πολλά λιπαρά, και άρα δεν είχαν υψηλή LDL χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τον Δρ ΜακΝτόνελ, «πολλές μελέτες έχουν αναδείξει μια σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στον καρκίνο του μαστού και ειδικότερα ότι η υψηλή LDL χοληστερόλη αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όμως ως τώρα δεν είχε εντοπισθεί κανένας βιολογικός μηχανισμός. Αυτό που βρήκαμε, είναι ένα μόριο, που προκύπτει από τον μεταβολισμό της χοληστερόλης, τον 27HC, μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί από μόνο του να οδηγήσει σε ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού».

Η διαπίστωση αυτή βοηθά να εξηγηθεί γιατί η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο (μαστού, εντέρου, μήτρας κ.α.) στις γυναίκες. Το αυξημένο λίπος οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα, που πυροδοτούν την ανάπτυξη όγκων. Τα οιστρογόνα τροφοδοτούν περίπου το 75% των διαφορετικών μορφών καρκίνων του μαστού. Η νέα έρευνα δείχνει πως η υψηλή LDL χοληστερόλη, μέσω του υποπροϊόντος της 27HC, μπορεί να έχει τις ίδιες συνέπειες.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι πιθανότατα η μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης (π.χ. μέσω στατινών) μπορεί να μειώσει τον κίδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και μεταστάσεων, ιδίως στις παχύσαρκες γυναίκες. Σε παρόμοιες εκτιμήσεις για την πιθανή αξιοποίηση των στατινών κατά του καρκίνου έχουν καταλήξει και άλλες μελέτες στο παρελθόν. Εναλλακτικά, μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει το επίπεδο της LDL χοληστερόλης.
Οι επιστήμονες σχεδιάζουν πλέον κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, καθώς και άλλες μελέτες σε πειραματόζωα για να ελέγξουν κατά πόσο το μόριο 27HC παίζει ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024