Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόωρο τοκετό ίσως προκαλούν ουσίες που περιέχουν πλαστικά είδη και καλλυντικά

Πρόωρο τοκετό ίσως προκαλούν ουσίες που περιέχουν πλαστικά είδη και καλλυντικά

Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες, χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλαστικά είδη και καλλυντικά, ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες, χημικές ουσίες που εμπεριέχονται σε πλαστικά είδη και καλλυντικά, ενοχοποιούνται για αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Pediatrics.

Οι φθαλικές ενώσεις, που μιμούνται τις ορμόνες, προκαλώντας έτσι ορμονικές διαταραχές, χρησιμοποιούνται σε διάφορα προϊόντα για να τα κάνουν πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, όπως σε πλαστικές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, πλαστικούς σωλήνες, κουρτίνες μπάνιου, αλλά και σε είδη προσωπικής υγιεινής και σε καλλυντικά, όπως σαπούνια, σαμπουάν, σπρέι μαλλιών, αρώματα, αποσμητικά κ.α.

Ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, με επικεφαλής τον Δρ Τζον Μικερ, συνέκριναν δύο ομάδες γυναικών, μία αποτελούμενη από 130 μητέρες που γέννησαν πρόωρα (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) και η άλλη αποτελούμενη από 350 γυναίκες που γέννησαν κανονικά (στις 39 εβδομάδες κύησης).

Οι αναλύσεις των δειγμάτων ούρων που είχαν δώσει οι συμμετέχουσες εστίασαν σε ίχνη φθαλικών ενώσεων, όπως DEHP η οποία διασπάται εντός του οργανισμού στα υποπροϊόντα MEHP και MECPP. Οι συγκεκριμένες ουσίες ήταν εν αφθονία στις γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόωρα.

Μάλιστα, κάθε φθαλική ένωση διαπιστώθηκε ότι αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού από 16% έως 65%.

Σύμφωνα με τον Δρ Μίκερ, «οι πρόωροι τοκετοί αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και η νέα μελέτη ρίχνει φως στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο και πιθανώς εξηγούν γιατί οι πρόωροι τοκετοί έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες για λόγους που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστοι (π.χ. στις ΗΠΑ σχεδόν ένα στα οκτώ νεογνά γεννιέται πια πρόωρα). Παλαιότερη μελέτη είχε επίσης συσχετίσει τις φθαλικές ενώσεις με τοκετούς μικρότερης διάρκειας, καθώς και με τη γέννηση μωρών μικρότερου βάρους».

Σύμφωνα με τον αμερικανό ερευνητή, οι περισσότερες φθαλικές ενώσεις εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό είτε από το στόμα μέσω της κατανάλωσης τροφίμων και ποτών, είτε από το δέρμα μέσω επαφής.

Η καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής Δρ Σάνα Σουάν, επισημαίνει πως «υπάρχουν πλέον πολλές προειδοποιητικές ενδείξεις ότι οι γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τις φθαλικές ενώσεις όσο μπορούν, αν και αυτό είναι γενικά δύσκολο. Η έκθεση σε αυτές τις ουσίες είναι σε μεγάλο βαθμό αφανής και δεν έχουμε επίγνωση γι’ αυτήν. Δεν ξέρουμε πώς να την αποφύγουμε».

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ένα πρόωρο τοκετό, είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης, οι λοιμώξεις, το στρες, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η μεγάλη ηλικία της μητέρας, η τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κ.α.

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024