Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέος τρόπος υπολογισμού της LDL χοληστερόλης για περισσότερη ακρίβεια

Νέος τρόπος υπολογισμού της LDL χοληστερόλης για περισσότερη ακρίβεια

Μια νέα μέθοδο υπολογισμού της LDL χοληστερόλης στο αίμα ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», υποσχόμενοι περισσότεροι ακρίβεια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Μια νέα μέθοδο υπολογισμού της LDL χοληστερόλης στο αίμα ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς», υποσχόμενοι περισσότεροι ακρίβεια, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Σιθ Μάρτιν από το Κέντρο Πρόληψης Καρδιακών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του αμερικανικού πανεπιστημίου εξηγούν ότι η νέα μέθοδος επιτρέπει στους γιατρούς και τους ασθενείς να έχουν καλύτερη εικόνα της πορείας της LDL («κακής») χοληστερόλης.

Όπως είναι γνωστό η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και σε σκλήρυνση των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μέχρι σήμερα, ο τρόπος υπολογισμού της LDL χοληστερόλης βασίζεται στην εξίσωση Friedewald (ολική χοληστερόλη μείον HDL χοληστερόλη μείον τριγλυκερίδια δια πέντε). Οι επιστήμονες κατά καιρούς έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την ικανότητα της εξίσωσης Friedewald να αποτιμά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ειδικά σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ο Δρ Μάρτιν και οι συνεργάτες του εξέτασαν δείγματα αίματος και έκαναν μετρήσεις χοληστερόλης σε δείγμα 1,3 εκατ. ατόμων, κατά μέσο όρο 59 ετών, και δημιούργησαν την εναλλακτική μέθοδο υπολογισμού, η οποία συνεκτιμά 180 διαφορετικές παραμέτρους, εξατομικεύοντας έτσι σε σημαντικά βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περίπου στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων η παλαιότερη μέθοδος υπολογισμού δίνει λιγότερο ακριβείς εκτιμήσεις για την LDL χοληστερόλη.

«Εξαιτίας αυτού του λόγου, πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι έχουν υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, μπορεί να έχουν εσφαλμένη αίσθηση ότι η LDL χοληστερόλη τους βρίσκεται στο ιδανικό επίπεδο, ενώ αντίθετα μπορεί να χρειάζονται πιο επιθετική θεραπεία για να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνό τους», σημειώνει Δρ Στίβεν Τζόουνς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Τζον Χόπκινς», το οποίο πρόκειται να εφαρμόσει το νέο σύστημα υπολογισμού της LDL χοληστερόλης.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024