Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εντερικό βακτήριο εμπλέκεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Εντερικό βακτήριο εμπλέκεται στη ρευματοειδή αρθρίτιδα

Τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος ενδεχομένως να προάγουν την εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science.

Τα βακτήρια του γαστρεντερικού συστήματος ενδεχομένως να προάγουν την εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι μικροοργανισμοί του εντέρου παίζουν ρόλο σε διαταραχές όπως η παχυσαρκία και οι αλλεργίες. Η νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έρχεται να διευρύνει ακόμη περισσότερο το σκεπτικό αυτό.

Οι Δρ Νταϊάν Μάθις και Νταν Λίτμαν, στο άρθρο τους εξηγούν ότι οι επιστήμονες χρόνια τώρα υποπτεύονταν ότι τόσο στα ζώα όσο και τους ανθρώπους η εκδήλωση αυτοάνοσων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οφείλονται σε μικρόβια του εντέρου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα θεωρείται μια «μυστηριώδης» πάθηση, καθώς μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, προκαλώντας ακαμψία και οίδημα στις αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών. Μπορεί ακόμα να καταστρέψει μέρη των οστών και τον χόνδρο, καθώς επίσης να κάνει ζημιά σε όργανα, όπως οι πνεύμονες και τα νεφρά.

Οι επιστήμονες ακόμα δεν είναι βέβαιοι τι προκαλεί τη νόσο «πυροδοτώντας» την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού, με συνέπεια το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται κατά του οργανισμού που προστατεύει. Η νέα έρευνα δείχνει πως γι’ αυτή την αντίδραση, μεταξύ άλλων πιθανών παραγόντων, ευθύνονται και τα εντερικά βακτήρια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από κόπρανα ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και υγιών ατόμων και εντόπισαν τον μικροοργανισμό Prevotella copri που είναι παρών πολύ συχνότερα στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα από ό,τι στους υγιείς ανθρώπους, προκαλώντας φλεγμονή στους πρώτους. Όμως οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι το εν λόγω βακτήριο όντως ευθύνεται για τη νόσο, καθώς δεν είναι ηθικό να το χορηγήσουν σε υγιή άτομα για να δουν αν αυτά θα νοσήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν το βακτήριο ευθύνεται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στη συγκεκριμένη ασθένεια εμπλέκονται και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες (όπως το κάπνισμα), συνεπώς ο εντερικός μικροοργανισμός μάλλον δεν δρα μόνος του.

Το επόμενο βήμα θα είναι να βεβαιωθούν οι επιστήμονες πόσο «ένοχο» για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι το συγκεκριμένο βακτήριο. Υπάρχει πάντα η εναλλακτική πιθανότητα το διαταραγμένο ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα απλώς να επιτρέπει τη δυσανάλογα μεγάλη ανάπτυξη του Prevotella copri ή, ακόμα, μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος τρίτος παράγων, άγνωστος μέχρι σήμερα, που επιδρά ταυτόχρονα τόσο στο ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και στο μικροβιακό «οικοσύστημα» του εντέρου των ασθενών.

Η Δρ Μάθις ελπίζει ότι στο μέλλον θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και νέα φάρμακα κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (π.χ. αντιβιοτικά ή προβιοτικά), που θα στοχεύουν όχι άμεσα στις αρθρώσεις, αλλά έμμεσα στο έντερο του ασθενούς, για να τον ανακουφίσουν από τους πόνους.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 92-58: Την «έλιωσε» και πάει στη Βαρκελώνη για τον τελικό πρόκρισης!

Ο Ολυμπιακός διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 92-58 και η πρόκριση στο Final 4 του Βερολίνου θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι, που θα γίνει στη Βαρκελώνη στις 8/5

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024