Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Και μία δόση του εμβολίου κατά του HPV προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Και μία δόση του εμβολίου κατά του HPV προστατεύει από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μία δόση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι αρκετή για να προστατεύσει τις γυναίκες από το ενδεχόμενο να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.

Μία δόση του εμβολίου κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι αρκετή για να προστατεύσει τις γυναίκες από το ενδεχόμενο να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cancer Prevention Research.

«Διαπιστώσαμε ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων για τους δύο τύπους του HPV 16 και 18 στις γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί με μια δόση, παραμένουν σταθερά τέσσερα χρόνια μετά τον εμβολιασμό», εξηγεί η Δρ Μαχμοομπέχ Σαφαεϊάν, ερευνήτρια στο Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο (NCI) των ΗΠΑ και βασική συντάκτρια της έρευνας.

«Τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες, το εμβόλιο κατά του ιού HPV πρέπει να χορηγείται σε αρκετές δόσεις για να παράγει διαρκή ανοσολογική αντίδραση», υπογραμμίζει η Δρ Σαφαεϊάν και προσθέτει ότι «η ανακάλυψη αυτή γεννά ελπίδες για την πραγματοποίηση εκστρατειών εμβολιασμού, απλών και λιγότερο δαπανηρών που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου απαντάται σχεδόν το 85% των κρουσμάτων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».
Η Δρ Σαφαεϊάν και οι συνεργάτες της, με χρηματοδότηση από το Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο, έλεγξαν την αποτελεσματικότητα ενός εκ των διαθέσιμων εμβολίων κατά του ιού HPV, σε δείγμα γυναικών από την Κόστα Ρίκα. Σχεδόν το 20% των εθελοντριών έλαβαν μόνο μια δόση του εμβολίου αντί των τριών που συνιστώνται.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν την ανοσολογική αντίδραση, μετρώντας τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι του ιού σε δείγματα αίματος από 78, 192 και 120 γυναίκες στις οποίες είχαν χορηγηθεί αντίστοιχα μια δόση, δύο ή τρεις του εμβολίου αυτού. Κατόπιν συνέκριναν τα αποτελέσματα με αυτά 113 μη εμβολιασμένων γυναικών.
Παρατήρησαν ότι όλες οι γυναίκες που μετείχαν στις τρεις ομάδες είχαν αντισώματα στους τύπους του ιού HPV 16 και HPV 18 στο αίμα τους επί τέσσερα χρόνια. Τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν συγκρίσιμα στις γυναίκες που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου σε διάστημα έξι μηνών μεταξύ των δόσεων, με εκείνα των γυναικών που είχαν λάβει τις τρεις συνιστώμενες δόσεις.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν λάβει μόνο μια δόση, συγκριτικά με αυτές που είχαν λάβει δύο και τρεις δόσεις, ωστόσο ήταν διαρκής η ανοσολογική τους αντίδραση.
Τα ποσοστά των αντισωμάτων στις γυναίκες με μία ή δύο δόσεις του εμβολίου ήταν από πέντε έως 24 φορές υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα των γυναικών οι οποίες δεν εμβολιάστηκαν αλλά είχαν προσβληθεί προηγουμένως από τον ιό, ο οποίος μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024