Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ανακαλύφθηκε εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει τη γονιμότητα

Ανακαλύφθηκε εγκεφαλικό κύκλωμα που ελέγχει τη γονιμότητα

Ένα σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που ο εγκέφαλος ελέγχει την γονιμότητα στους ανθρώπους και τα θηλαστικά έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Ένα σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου που ο εγκέφαλος ελέγχει την γονιμότητα στους ανθρώπους και τα θηλαστικά έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οτάγκο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Άλαν Χερμπισον, ανακάλυψαν το σημείο-κλειδί της κυτταρικής σηματοδότησης ανάμεσα στην πρωτεΐνη κισπεπτίνη και τους υποδοχείς της, το σημείο Gpr54. Όπως είναι ήδη γνωστό η κισπεπτίνη παίζει καθοριστικό ρόλο για τη γονιμότητα του ανθρώπου και ο Δρ Χέρμπισον έχει ήδη τεκμηριώσει την αξία της για την ορθή λειτουργία της ωορρηξίας στις γυναίκες.

Στην παρούσα μελέτη, ο ερευνητής συνεργαζόμενος με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης παρέχει τώρα καταληκτικά στοιχεία ότι η σηματοδότηση κισπεπτίνης-Gpr54 συμβαίνει σε ένα μικρό αριθμό νευρικών κυττάρων, τους νευρώνες GnRH (ορμόνη έκκρισης γοναδοτροπίνης).

Με τη χρήση νέας τεχνολογίας, οι επιστήμονες μελέτησαν ποντίκια που είχαν έλλειψη υποδοχέων Gpr54 στους νευρώνες GnRH και διαπίστωσαν ότι ήταν στείρα. Ωστόσο, μπορούσαν να γίνουν γόνιμα μετά την εισαγωγή του γονιδίου Gpr54 στους νευρώνες GnRH.

Σχολιάζοντας την επιστημονική αυτή εξέλιξη, ο Δρ Βασίλης Αθανασίου, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, εξηγεί ότι «με τον όρο κισπεπτίνη εννοούμε μία οικογένεια πρωτεϊνών, που ανακαλύφθηκαν μόλις το 1996. Παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου και η σωστή λειτουργία της ενεργοποιεί μία σειρά αλυσιδωτών αντιδράσεων με αποτέλεσμα την παραγωγή των ορμονών που ευθύνονται για την έναρξη της εφηβείας και στα δύο φύλα.»

Σημειώνει ωστόσο ότι οι επιστημονιικές γνώσεις ακόμη ειναι ελλιπείς καθώς προς το παρόν «δεν γνωρίζουμε τον ακριβή τρόπο που επιτυγχάνεται η έκκριση των ορμονών, όπως δεν γνωρίζουμε με πιο τρόπο ελέγχεται η έκκριση της ίδιας της κισπεπτίνης ή πόση είναι η κατάλληλη ποσότητα κισπεπτίνης που πρέπει κάποιος να εκκρίνει. Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι η έλλειψη της κισπεπτίνης σε πειραματόζωα προκαλεί αναστολή της ανάπτυξης δευτερογενών χαρακτηριστικών και της εφηβείας, αφού προκαλεί υπογοναδοτροφικό υπογοναδισμό. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί η σχέση της με την υπογονιμότητα. Όταν δόθηκε κισπεπτίνη σε γυναίκες με αμηνόρροια, τα επίπεδα των ορμονών τους αποκαταστήθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Η κισπεπτίνη φαίνεται να παίζει επίσης ρόλο στην ωορρηξία και την ωρίμανση των ωοθυλακίων και η χρήση της σε προγράμματα εξωσωματικής γονιμοποίησης αναμένεται να μειώσει την εμφάνιση του συνδρόμου της υπερδιέγερσης των ωοθηκών.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2013, έγινε η πρώτη διεθνής ανακοίνωση για τη χρήση κισπεπτίνης σε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης που οδήγησε στη γέννηση του πρώτου παιδιού.

health.in.gr

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024