Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πιο αγχωμένοι δηλώνουν οι έλληνες από τους σουηδούς

Πιο αγχωμένοι δηλώνουν οι έλληνες από τους σουηδούς

Οι έλληνες βιώνουν περισσότερο άγχος και έχουν πιο πολλά ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από τους σουηδούς, αλλά έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, απ’ ότι οι σκανδιναβοί συνομήλικοί τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Οι έλληνες βιώνουν περισσότερο άγχος και έχουν πιο πολλά ψυχολογικά προβλήματα, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, από τους σουηδούς, αλλά έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, απ’ ότι οι σκανδιναβοί συνομήλικοί τους, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ερευνητές από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο Λίνκεπινγκ, στην Σουηδία και διαπίστωσαν ότι η οικονομική κρίση έχει βιολογικές επιπτώσεις στην υγεία των ελλήνων, οι οποίοι δηλώνουν λιγότερο αισιόδοξοι για το μέλλον τους σε σχέση με τους σουηδούς συνομηλίκους τους και γι’ αυτό βιώνουν περισσότερο άγχος.

Πιο αναλυτικά, η συγκριτική μελέτη, που διεξήχθη μεταξύ περίπου 240 φοιτητών των δύο πανεπιστημίων, επισημαίνει ότι, από κάθε άποψη, οι έλληνες νέοι αναφέρουν χειρότερη ψυχική υγεία. Από την άλλη όμως, όταν έγινε μέτρηση ενός τυπικού βιολογικού δείκτη της ψυχικής υγείας, της κορτιζόλης, το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή οι έλληνες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης που σχετίζεται με το στρες.

Συνήθως η κορτιζόλη μετριέται στο αίμα, στο σάλιο ή στα ούρα. Όμως αυτή τη φορά, το βιολογικό στρες μετρήθηκε στο τριχωτό της κεφαλής, μια εναλλακτική μέθοδος που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στο σουηδικό πανεπιστήμιο και επιτρέπει την αναδρομική καταγραφή του στρες στο παρελθόν. Το άγχος αφήνει τα σημάδια του πάνω στις τρίχες των μαλλιών και καθώς οι τελευταίες μεγαλώνουν με μέσο ρυθμό περίπου ένα εκατοστό το μήνα, είναι δυνατό να αποκαλύψει κανείς πώς εξελίχτηκε το στρες ενός ανθρώπου κατά τους τελευταίους μήνες.

Το 42% των ελλήνων φοιτητών ανέφεραν ότι είχαν βιώσει σοβαρά γεγονότα στη ζωή τους έναντι 23% των σουηδών, το 47% των ελλήνων ανέφεραν ότι έχουν αρκετό στρες έναντι 21% των σουηδών και το 24% των ελλήνων δήλωσαν ότι δεν έχουν καμία ελπίδα για το μέλλον τους έναντι μόλις 5% των σουηδών νέων.

Ο Δρ Τόμας Φαρεστζο, επικεφαλής των ερευνητών και καθηγητής Ιατρικής Κοινωνιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας στο σουηδικό πανεπιστήμιο σημειώνει ότι το απρόσμενο αυτό εύρημα «δεν πρέπει να ερμηνευτεί ότι οι φοιτητές στην Αθήνα είναι λιγότερο αγχωμένοι από εκείνους στο Λίνκεπινγκ. Ξέρουμε από άλλες μελέτες ότι άνθρωποι που είναι καταθλιπτικοί, ψυχικά εξαντλημένοι ή υποφέρουν από σύνδρομο χρόνιου στρες, στην πραγματικότητα έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Οι άνθρωποι μπορούν να τα βγάλουν αρκετά καλά με πιο σύντομες περιόδους στρες, όμως μετά από κάποιο χρόνο το σώμα τους δεν μπορεί να διαχειριστεί τα υψηλά επίπεδα στρες και τα επίπεδα κορτιζόλης αρχίζουν να πέφτουν. Αν οι παράγοντες του στρες παραμείνουν, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Και καταλήγει λέγοντας ότι «η μελέτη δείχνει ότι η υγεία των νεαρών ελλήνων είναι σημαντικά χειρότερη από εκείνη των νεαρών σουηδών. Μπορεί κανείς να υποπτευτεί ότι η κοινωνική κρίση στην Ελλάδα αρχίζει να έχει βιολογικές συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας».

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024