Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η ζωή κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο δεν προκαλεί παιδική λευχαιμία

Η ζωή κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο δεν προκαλεί παιδική λευχαιμία

Παρά τους φόβους που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, τα παιδιά που ζουν κοντά σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας ή λεμφώματος μη Hodgkin, αποφαίνεται μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Παρά τους φόβους που έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς, τα παιδιά που ζουν κοντά σε εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας δεν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας ή λεμφώματος μη Hodgkin, αποφαίνεται μεγάλη βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Ερευνητές της Ομάδας Έρευνας Παιδιατρικού Καρκίνου με επικεφαλής τον Τζον Μπιθελ, μελέτησαν περίπου 10.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών και ανέλυσαν τα αρχεία γεννήσεων για σχεδόν κάθε περίπτωση παιδικής λευχαιμίας στην Βρετανία από το 1962 έως το 2007, χωρίς να εντοπίσουν προφανή επιπλέον κίνδυνο από τη διαβίωση κοντά σε εργοστάσιο ατομικής ενέργειας.

«Έχουν διατυπωθεί εύλογες ανησυχίες για την παιδική λευχαιμία και τη σχέση τους με τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, από την δεκαετία του 1980, όταν εκπομπή της βρετανικής τηλεόρασης παρουσίαζε στοιχεία για αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε παιδιά που ζούσαν κοντά στο εργοστάσιο του Σέλαφιλντ, στη βορειο-δυτική Αγγλία», εξηγεί ο Δρ Μπιθελ.

Έκτοτε οι αναφορές, τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το αν η ζωή κοντά σε πυρηνικούς αντιδραστήρες αυξάνει τον κίνδυνο παιδιατρικού καρκίνου, ήταν αντικρουόμενες.

Μελέτη που έγινε το 2007 στη Γερμανία, όντως κατέδειξε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο. Αλλά έρευνα της Επιτροπής για τις Επιπτώσεις της Ιατρικής Ακτινολογίας στο Περιβάλλον, στη Βρετανία, που είχε δημοσιευθεί το 2001 και αφορούσε μια μακρά περίοδο 35 ετών, δεν εντόπιζε στοιχεία που να τεκμηριώνουν σχέση μεταξύ διαβίωσης κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο και αυξημένης συχνότητας της λευχαιμίας στα παιδιά.

Ο Δρ Μπιθελ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της δικής του μελέτης είναι αρκετά ακριβή και καθησυχαστικά για το κοινό.

«Η ελεγχόμενη μελέτη μας, έλαβε υπόψη τα αρχεία γεννήσεων για σχεδόν κάθε περίπτωση παιδικής λευχαιμίας στη Βρετανία και σας διαβεβαιώνω ότι δεν εντόπισε καμιά σχέση μεταξύ εγγύτητας στο πυρηνικό εργοστάσιο και της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου», τονίζει ο ερευνητής.

Η λευχαιμία είναι ο καρκίνος των ανώριμων λευκών κυττάρων του αίματος και συνήθως προσβάλλει τα παιδιά, ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών. Αν και σπάνια, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να θεραπεύουν το 85% – 90% των περιπτώσεων παιδικής λευχαιμίας.

Η επιστημονική ομάδα του Δρ Μπιθελ, λαμβάνοντας χρηματοδότηση από τη κυβέρνηση της Αγγλίας και της Σκοτίας και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Children with Cancer UK, μέτρησαν την απόσταση που ζούσαν τα παιδιά από το κοντινότερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας τόσο κατά τη γέννηση όσο και όταν διαγνώστηκαν με λευχαιμία ή λέμφωμα μη Hodgkin.

Τα στοιχεία για τις περιπτώσεις των καρκινοπαθών παιδιών είχαν αντληθεί από το Εθνικό Αρχείο Παιδιατρικών Όγκων, το οποίο τηρεί αρχείο για σχεδόν όλα τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο από το 1962 και εκτιμάται ότι έχει ακρίβεια 99% για τις περιπτώσεις λευχαιμίας που αφορούν την περίοδο της μελέτης.

health.in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024