Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάκτηση της γλωσσικής ικανότητας με διακρανιακή διέγερση

Ανάκτηση της γλωσσικής ικανότητας με διακρανιακή διέγερση

Η μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν την γλωσσική τους ικανότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.

Η μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση βοηθά τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο να ανακτήσουν την γλωσσική τους ικανότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Stroke.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 20% με 30% των ασθενών που επιβιώνουν μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν αφασία, μια διαταραχή που επηρεάζει την ομιλία, το διάβασμα και τη γραφή. Η αφασία αφορά περιπτώσεις που το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει επηρεάσει την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την ομιλία.

«Για δεκαετίες, η λεκτική θεραπεία ήταν το μόνο διαθέσιμο μέσο για την αντιμετώπιση της αφασίας στους επιβιώσαντες εγκεφαλικού επεισοδίου», εξηγεί ο Δρ Αλεξάντερ Θιελ, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο Μακ Γκιλ του Μόντρεαλ.

Στην μικρή μελέτη που διενήργησε επέλεξε 24 ασθενείς με αρκετές μορφές αφασίας από το κέντρο αποκατάστασης Rehanova και το Ινστιτούτο Max-Planck. Δεκατρείς υποβλήθηκαν σε διακρανιακή μαγνητική διέγερση και 11 σε ψευδή διέγερση (ομάδα ελέγχου).

Η συσκευή διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης διοχετεύει χαμηλής έντασης διέγερση που προκαλεί μυϊκές συσπάσεις στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου.

Στην ομάδα ελέγχου η διέγερση έγινε στην κορυφή του κρανίου με συχνότητα που έκανε τους συμμετέχοντες να νομίζουν ότι δέχονται μικρά ηλεκτρικά σοκ.

Οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης έκαναν 20 συνεδρίες μαγνητικής διέγερσης όπως και η ομάδα ελέγχου και στην συνέχεια ακολουθούσε συνεδρία λεκτικής θεραπείας διάρκειας 45 λεπτών για δέκα ημέρες.

Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στην ομάδα παρέμβασης ήταν τρεις φορές μεγαλύτερες απ’ αυτές στην ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη βελτίωση παρατηρήθηκε στην ανομία, την ανικανότητα ονομασίας αντικειμένων, ένα από συμπτώματα της αφασίας.

Οι επιστήμονες μέσω της εγκεφαλικής διέγερσης, στην ουσία, απενεργοποίησαν το λειτουργικό τμήμα του εγκεφάλου ώστε το επηρεασμένο από το εγκεφαλικό τμήμα να ξαναμάθει τη γλώσσα. Πρόκειται για πρακτική όμοια με τη φυσιοθεραπεία, όπου το επηρεασμένο άκρο μαθαίνει απ’ την αρχή τις κινήσεις που πρέπει να κάνει.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση θα πρέπει να εφαρμόζεται εντός πέντε εβδομάδων από το εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή τα γονίδια που ελέγχουν την διαδικασία της ανάρρωσης τότε πιο ενεργά.

health.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024