Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χειρουργικό μαχαίρι ακριβείας αφαιρεί τους καρκινικούς όγκους

Χειρουργικό μαχαίρι ακριβείας αφαιρεί τους καρκινικούς όγκους

Ένα «έξυπνο» μαχαίρι που μπορεί και εντοπίζει τους όγκους αναμένεται να βελτιώσει τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση βρετανών ερευνητών στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Ένα «έξυπνο» μαχαίρι που μπορεί και εντοπίζει τους όγκους αναμένεται να βελτιώσει τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με ανακοίνωση βρετανών ερευνητών στο επιστημονικό έντυπο Science Translational Medicine.

Η ομάδα του Κολεγίου Ιμπέριαλ του Λονδίνου ελπίζει με το νέο αυτό χειρουργικό εργαλείο να μπορέσει να ξεπεράσει τα επικίνδυνα και συχνά προβλήματα που προκαλούν τα υπολείμματα των καρκινικών όγκων (μεταστάσεις, υποτροπές κ.α.) κατά την χειρουργική εκτομή του καρκίνου.

Τα πρώιμα αποτελέσματα από την δοκιμή του iKnife έδειξαν ότι μπορεί με ακρίβεια να εντοπίσει τον καρκινικό ιστό και ήδη χρησιμοποιείται σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί αν μπορεί όντως να σώζει ανθρώπινες ζωές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την χειρουργική αφαίρεση των καρκινικών όγκων οι επιστήμονες αναγκάζονται πολλές φορές να αφαιρέσουν και τον περιβάλλοντα ιστό. Στην συνέχεια στέλνουν δείγματα για βιοψία, γεγονός που απαιτεί χρόνο. Έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους πέντε ασθενείς που υποβάλλονται σε αφαίρεση λεμφαδένα θα πρέπει να υποβληθεί και σε δεύτερη επέμβαση για την εκκαθάριση του καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για έναν στους δέκα πάσχοντες από καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Ιμπέριαλ στο Λονδίνο τροποποίησαν ένα χειρουργικό μαχαίρι που χρησιμοποιεί την θερμότητα για να διαπερνά τους ανθρώπινους ιστούς. Το εργαλείο χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά νοσοκομεία ανά τον κόσμο, απλά οι επιστήμονες μπορούν πλέον να αναλύουν τις αναθυμιάσεις που αναδύονται όταν η καυτή λεπίδα καίει το δέρμα για να γίνει η τομή.

Οι αναθυμιάσεις απορροφώνται από ένα φασματόμετρο μάζας το οποίο ανιχνεύει τις υποκείμενες διαφορές μεταξύ του καπνού του καρκινικού και υγιούς ιστού. Οι πληροφορίες αυτές είναι άμεσα διαθέσιμες στους χειρουργούς.

Οι δοκιμές που έγιναν σε 91 ασθενείς έδειξαν ότι το μαχαίρι μπορεί με ακρίβεια να διακρίνει ποιο είδος ιστού κόβει και εάν είναι καρκινικός.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το iKnife μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως στην χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου, αφού μας δίνει άμεσα τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε ώστε να είμαστε πιο ακριβείς από ποτέ ως προς την εκτομή του όγκου. Ελπίζουμε λοιπόν να μπορέσουμε να μειώσουμε τα ποσοστά υποτροπών του καρκίνου και να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών», εξηγεί ο Δρ Ζολταν Τακατς εφευρέτης του νέου χειρουργικού εργαλείου, που ήδη χρησιμοποιείται από τις χειρουργικές ομάδες των νοσοκομείων St Mary’s, Hammersmith και Charing Cross, της Μ. Βρετανίας.

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024