Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου

Η ασπιρίνη μειώνει την πιθανότητα καρκίνου του παχέος εντέρου

Η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μακροπρόθεσμα στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Η χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μακροπρόθεσμα στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Νάνσι Κουκ διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν 100 mg ασπιρίνης κάθε δεύτερη ημέρα για τουλάχιστον 10 χρόνια τελικά είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου μετά από 18 χρόνια ιατρικής παρακολούθησης, συγκριτικά με γυναίκες που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι υψηλότερες και συχνότερες δόσεις ασπιρίνης (όπως στην περίπτωση των καρδιοπαθών) σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αρκετές μορφές καρκίνου.

Η Δρ Κουκ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης μια καθυστέρηση περίπου πέντε με δέκα ετών στην εκδήλωση των θετικών επιδράσεων από την τακτική λήψη ασπιρίνης στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Τα ευρήματά του προέρχονται από μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη σε γυναίκες για τα οφέλη και τους κινδύνους από την λήψη ασπιρίνης και βιταμίνης Ε στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.

Οι περίπου 40.000 γυναίκες είχαν με τυχαία επιλογή πάρει χαμηλής δοσολογίας ασπιρίνη ή εικονικό φάρμακο κάθε δεύτερη ημέρα, ξεκινώντας μεταξύ 1993-1996. Οι επιστήμονες τις παρακολουθούσαν μέχρι και το 2004 και κατέγραφαν τις όποιες διαφορές ως προς την καρδιακή υγεία και τα κρούσματα καρκίνου.

Από το αρχικό δείγμα, περίπου 34.000 γυναίκες συμφώνησαν να συνεχίσουν τη λήψη ασπιρίνης μέχρι και τον Μάρτιο του 2012.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες έπαιρναν χαμηλές δόσεις ασπιρίνης κάθε δεύτερη ημέρα κατά το αρχικό σκέλος της μελέτης (περίπου 10 χρόνια) είχαν 11 περιπτώσεις ορθοκολικού καρκίνου ανά 1.000 άτομα, σε διάστημα 16 ετών, συγκριτικά με 14 περιπτώσεις ανά 1.000 άτομα που πήραν εικονικό σκεύασμα.

Οι γυναίκες που συνέχισαν να παίρνουν ασπιρίνη και μετά το τέλος της έρευνας είναι και τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε καμιά θετική επίδραση της ασπιρίνης στην πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου όπως του μαστού ή του πνεύμονα.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες που πήραν ασπιρίνη είχαν επίσης 14% περισσότερες πιθανότητες στομαχικής αιμορραγίας και 17% μεγαλύτερο κίνδυνο πεπτικού έλκους.

health.in.gr

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024