Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πειραματικοί φακοί επαφής χαρίζουν όραση με ζουμ

Πειραματικοί φακοί επαφής χαρίζουν όραση με ζουμ

Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε φακούς επαφής που όταν συνδυαστούν με ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών, χαρίζουν τηλεσκοπική όραση στον χρήστη μεγεθύνοντας τις λεπτομέρειες των αντικειμένων κατά 2,8 φορές. Το τηλεσκοπικό σύστημα όρασης αναπτύχθηκε για να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.

Διεθνής επιστημονική ομάδα δημιούργησε φακούς επαφής που όταν συνδυαστούν με ένα ειδικό ζευγάρι γυαλιών, χαρίζουν τηλεσκοπική όραση στον χρήστη, σύμφωνα με στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το BBC.

Η συνδυαστική χρήση των φακών επαφής με τα γυαλιά οράσεως μεγεθύνουν τις λεπτομέρειες των αντικειμένων κατά 2,8 φορές. Επίσης τα πολωτικά φίλτρα που διαθέτουν τα γυαλιά επιτρέπουν την εναλλαγή μεταξύ φυσιολογικής και τηλεσκοπικής όρασης.

Το τηλεσκοπικό σύστημα όρασης αναπτύχθηκε με στόχο να βοηθήσει άτομα που υποφέρουν από ηλικιακή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Πρόκειται για τη συχνότερη αιτία τύφλωσης και βλάβης στην ωχρά κηλίδα, το τμήμα δηλαδή του οφθαλμού που μας χαρίζει την ικανότητα να διακρίνουν τις λεπτομέρειες των αντικειμένων. Καθώς φθίνει η ωχρά κηλίδα, οι ασθενείς χάνουν την ικανότητα αναγνώρισης προσώπων και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση και το διάβασμα.

Οι φακοί επαφής που δημιούργησαν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Φορντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ και τον Δρ Έρικ Τρεμπλάι από την Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάννης στην Ελβετία, έχουν μια κεντρική περιοχή που αφήνει το φως να περάσει, ώστε να επιτευχθεί η φυσιολογική όραση. Το τηλεσκοπικό στοιχείο βρίσκεται τοποθετημένο σε έναν δακτύλιο πέριξ της κεντρικής περιοχής. Μικροσκοπικοί καθρέπτες αλουμινίου δρουν ως μεγεθυντικοί φακοί καθώς εκβάλλουν το φως τέσσερις φορές εντός του δακτυλίου πριν το κατευθύνουν προς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα.

Υπό κανονική χρήση, η μεγέθυνση της εικόνα δεν γίνεται αντιληπτή καθώς μπλοκάρεται από τα πολωτικά φίλτρα των γυαλιών. Ο χρήστης μπορεί να περάσει σε τηλεσκοπική όραση ενεργοποιώντας τα φίλτρα ώστε το φως που πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα να προέρχεται από τη μεγεθυσμένη ροή.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ήδη υπάρχον ζευγάρι γυαλιών που διαθέτει η εταιρεία Samsung για τις τηλεοράσεις 3D. Υπό κανονικές συνθήκες, τα γυαλιά αυτά παράγουν τρισδιάστατη όραση.

Οι φακοί επαφής που δημιούργησαν οι ειδικοί έχουν διάμετρο 8 mm, 1mm πάχος στο κέντρο και 1,17 mm πάχος στον μεγεθυντικό δακτύλιο. Και το δυσκολότερο σκέλος της έρευνας ήταν να έχουν οι φακοί επαφής την ικανότητα να αναπνέουν, ώστε να μπορεί ο χρήστης να τους φορά για περισσότερα από 30 λεπτά. Όπως είναι γνωστό, τα αέρια θα πρέπει να μπορούν να διαπεράσουν τους φακούς επαφής ώστε η κόρη του ματιού να διατηρείται οξυγονωμένη.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε με την δημιουργία φακών επαφής που έχουν διάσπαρτα μικροσκοπικά κανάλια που επιτρέπουν στο οξυγόνο να κυκλοφορεί ανεμπόδιστα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν στην κλινική δοκιμή των τηλεσκοπικών φακών επαφής τον προσεχή Νοέμβριο, με στόχο ο χρήστης να μπορεί να τους φορά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

health.in.gr

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024