Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθεροι αντιρετροϊκής αγωγής δύο αμερικανοί πάσχοντες από AIDS

Ελεύθεροι αντιρετροϊκής αγωγής δύο αμερικανοί πάσχοντες από AIDS

Δύο πάσχοντες από AIDS, που υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ σε μεταμόσχευση μυελού των οστών (στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας), διέκοψαν την αντιρετροϊκή αγωγή καθώς δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός HIV στον οργανισμό τους.

Δύο πάσχοντες από AIDS, που υποβλήθηκαν στις ΗΠΑ σε μεταμόσχευση μυελού των οστών (στο πλαίσιο αντικαρκινικής θεραπείας), διέκοψαν την αντιρετροϊκή αγωγή καθώς δεν ανιχνεύεται πλέον ο ιός HIV στον οργανισμό τους.

Τη θετική αυτή ανακοίνωση έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κατά τη διάρκεια της συνόδου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Μελέτη του AIDS, στην Μαλαισία.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν για ίαση των δύο ασθενών, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενθαρρυντική εξέλιξη αφού ο ιός δεν έχει επανεμφανιστεί για μήνες μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερευνητές Τίμοθι Χενρι και Ντάνιελ Κουριτζκες που εργαζονται στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s της Βοστόνης, είχαν ήδη ανακοινώσει πέρσι ότι τα δείγματα αίματος που είχαν πάρει από τους δύο ασθενείς (και οι δύο πάσχοντες από αιματολογικούς καρκίνους) ήταν ελεύθερα ενδείξεων για τον ιό HIV οκτώ μήνες μετά την υποβολή τους σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών για την αντικατάσταση των καρκινικών κυττάρων του αίματος με υγιή κύτταρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο καρκινοπαθείς συνέχιζαν κανονικά την αντιρετροϊκή αγωγή τους κατά την φάση της μεταμόσχευσης.

«Οι δύο άνδρες έχουν πλέον σταματήσει την αντιρετροϊκή αγωγή, ο ένας 15 εβδομάδες και ο άλλες επτά, χωρίς να υπάρχει ένδειξη του ιού HIV στον οργανισμό τους. Είναι σε καλή κατάσταση, αλλά αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά σε καμιά περίπτωση δε μπορούμε να μιλάμε για πλήρη ίαση του AIDS. Αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει. Σε κάθε περίπτωση πάντως είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την αντιρετροϊκή αγωγή στους δύο ασθενείς σε περίπτωση που ο ιός επανεμφανιστεί», τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων ο Δρ Χενρι.

Οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι διότι ο ιός HIV μπορεί να «κρύβεται» σε όργανα του σώματος, όπως το ήπαρ, ο εγκέφαλος ή ο σπλήνας και να ανακάμψει κάποια στιγμή στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, οι ασθενείς θα μείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο με επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε δείγμα πλάσματος, ιστών και κυττάρων, ώστε να σχηματίσουν οι κλινικοί γιατροί μια πλήρη εικόνα για την επίπτωση της μεταμόσχευσης μυελού των οστών στον ιό HIV.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται ίαση του AIDS, καθώς ομάδα γερμανών γιατρών είχε ανακοινώσει το 2009 ότι ο αμερικανός Τίμοθι Ράι Μπράουν που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων για θεραπεία της λευχαιμίας, παρέμενε ελεύθερος του ιού HIV δύο χρόνια μετά την αντικαρκινική αγωγή.

Οι γιατροί του Μπράουν είχαν πάρει μόσχευμα από δότη με μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που παρέχει ανθεκτικότητα έναντι του ιού HIV. Έτσι λοιπόν, η περίπτωση των δύο ασθενών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είναι η πρώτη που γίνεται χρήση κανονικά κυττάρων μυελού των οστών.

health.in.gr

Sports in

Ιμπόρα: «Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη – Ήρθα στον Ολυμπιακό για να γίνω πρωταθλητής»

Ο Βιθέντε Ιμπόρα μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ που θα δώσει στον Ολυμπιακό την ευκαιρία να μειώσει τη διαφορά από την κορυφή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024