Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιο επιθετικός ο καρκίνος του δέρματος στους άνδρες

Πιο επιθετικός ο καρκίνος του δέρματος στους άνδρες

Πιο επιθετικό αποδεικνύεται το μελάνωμα για τους άνδρες και ειδικά νεαρής ηλικίας, συγκριτικά με τις συνομήλικές τους γυναίκες, όπως διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Πιο επιθετικό αποδεικνύεται το μελάνωμα για τους άνδρες και ειδικά νεαρής ηλικίας, συγκριτικά με τις συνομήλικές τους γυναίκες, όπως διαπιστώνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Δερματολογίας Σούζαν Σουέτερ, μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 26.000 ανθρώπων, ηλικίας 15 έως 39 ετών, που είχαν διαγνωστεί με μελάνωμα μεταξύ των ετών 1989-2009, από τους οποίους οι 1.561 απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος θανάτου είναι μεγαλύτερος για τους άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας και σοβαρότητας του καρκινικού όγκου. Οι άνδρες αποτελούσαν το 40% των περιστατικών μελανώματος και το 64% των θανάτων λόγω αυτού, ενώ οι γυναίκες το 60% των περιστατικών και το 36% των θανάτων. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες εκδηλώνουν συχνότερα μελάνωμα, αλλά πεθαίνουν σπανιότερα από αυτό, σε σχέση με τους άνδρες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι άνδρες έχουν κατά μέσο όρο 55% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από μελάνωμα έναντι των συνομηλίκων τους γυναικών, διαφορά που την χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακή».

Ο δερματολόγος Ντέηβιντ Φίσερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε σχόλιό του στο JAMA, τονίζει πως «τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης βιολογική διαφορά ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο μελάνωμα, όσον αφορά την επιβίωση του ασθενούς».

Προηγούμενες έρευνες είχαν, επίσης, δείξει διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με την κατάληξη του μελανώματος, όμως είχαν εστιαστεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, στους οποίους είναι γενικότερα πιο πιθανό να εμφανιστεί καρκίνος του δέρματος οποιασδήποτε μορφής. Και εκείνες οι μελέτες είχαν συμπεράνει ότι οι μεσήλικες άνδρες έχουν λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τις μεσήλικες γυναίκες με μελάνωμα.

Μια εξήγηση για αυτή τη διαφορά δεν είναι βιολογική, αλλά συμπεριφορική, καθώς οι γυναίκες συνήθως προσέχουν πιο πολύ την κατάστασή του δέρματός τους από ό,τι οι άνδρες και έτσι είναι πιθανότερο να επισκεφτούν έγκαιρα δερματολόγο, αν προσέξουν κάποια ανωμαλία. Η έγκαιρη διάγνωση του μελάνωματος αυξάνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των ατόμων που έχουν και δεύτερη μορφή καρκίνου πέρα από το μελάνωμα, οι άνδρες ασθενείς έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν σε σχέση με τις γυναίκες. Εξίσου διπλάσιος είναι ο κίνδυνος θανάτου για τους άνδρες ακόμα και μεταξύ όσων ασθενών έχουν μικρότερους όγκους στο δέρμα τους, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει και μια βιολογική διαφορά -πέρα από τη συμπεριφορική- ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών-γυναικών στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, στις ορμόνες, στον μεταβολισμό της βιαταμίνης D, καθώς και οι γενετικές διαφορές, έχουν προταθεί ως πιθανές εξηγήσεις.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024