Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η υπόταση ίσως συντελεί σε εγκεφαλική ατροφία

Η υπόταση ίσως συντελεί σε εγκεφαλική ατροφία

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν χαμηλότερη του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση του αίματος, ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής ατροφίας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και έχουν χαμηλότερη του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση του αίματος, ίσως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικής ατροφίας, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Neurology.

Η εγκεφαλική ατροφία, ο θάνατος των εγκεφαλικών κυττάρων ή συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ ή άνοιας στους συγκεκριμένους ασθενείς. Αντίθετα, όμοιοι ασθενείς με υπέρταση μπορεί να επιβραδύνουν την εγκεφαλική ατροφία μειώνοντας την αρτηριακή τους πίεση.

Η αρτηριακή πίεση διακρίνεται σε συστολική, δηλαδή η πίεση που ασκεί το αίμα όταν κινείται μέσω των αρτηριών, και η διαστολική, που αντικατοπτρίζει την πίεση στις αρτηρίες μεταξύ των καρδιακών παλμών. Φυσιολογική αρτηριακή πίεση για τους ενήλικες νοείται όχι πάνω από 120/80 mm Hg.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ θεώρησαν ως φυσιολογική διαστολική πίεση τις τιμές μεταξύ 70 και 90 mm Hg, ενώ κάτω από 70 mm Hg θεωρήθηκε χαμηλή.

Για να παρατηρήσουν τι αλλαγές φέρνει η αρτηριακή πίεση στην εξέλιξη της εγκεφαλικής ατροφίας, οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 663 ασθενείς που έπασχαν από καρδιακή νόσο, καρδιαγγειακή νόσο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο ή κοιλιακό ανεύρυσμα αορτής. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 57 έτη και οι περισσότεροι ήταν άνδρες.

Τα άτομα που είχαν διαστολική αρτηριακή πίεση πάνω από 70 είχαν περισσότερη εγκεφαλική ατροφία κατά την διάρκεια του χρόνου. Στους ασθενείς με υψηλότερη του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση, η εγκεφαλική ατροφία μειωνόταν όταν έπεφτε και η αρτηριακή πίεση του αίματος. Αντιθέτως, όταν αυξανόταν το ίδιο συνέβαινε και με την ατροφία.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα αντιπροσωπεύουν μια υποομάδα εντός του γενικού πληθυσμού, των οποίων η διαστολική αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι επιβαρυντική», εξηγεί η Δρ Μάτζον Μούλλερ, επιδημιολόγος και γηρίατρος, επικεφαλής της μελέτης.

Απ’ την άλλη, η μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση μπορεί να επιβραδύνει την εγκεφαλική ατροφία, σημειώνει.

«Τα ευρήματα της μελέτης υπονοούν ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ωφέλιμη για ασθενείς που υψηλότερα επίπεδα, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την περαιτέρω μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς που ήδη έχουν χαμηλή διαστολική πίεση», καταλήγει η Δρ Μουλλερ.

«Η υπέρταση έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακών εγκεφαλικών αλλοιώσεων και εγκεφαλικής ατροφίας. Μελέτες που έχουν γίνει για την μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικών αλλοιώσεων», προσθέτει ο Δρ Γκρεγκ Φοναροου, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ωστόσο, στους πάσχοντες από υπέρταση, η σχέση μεταξύ των επιπέδων της διαστολικής και συστολικής αρτηριακής πίεσης και της εγκεφαλικής ατροφίας είναι λιγότερο ξεκάθαρα, σημειώνει ο Δρ Φοναροου.

Η ολλανδική μελέτη λοιπόν έρχεται να δείξει ότι η χαμηλή διαστολική πίεση σχετίζεται με την εγκεφαλική ατροφία ασχέτως των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης μετά την εκδήλωση άνοιας στους ασθενείς.

«Άρα λοιπόν τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ η θεραπεία κι ο έλεγχος της υπέρτασης είναι σημαντικά για τον εγκέφαλο και την καρδιαγγειακή υγεία, χρειάζεται προσοχή στους ασθενείς που έχουν χαμηλή διαστολική πίεση», τονίζει ο Δρ Φοναροου.

health.in.gr

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024