Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα συμπληρώματα ω-3 δεν προλαμβάνουν το έμφραγμα

Τα συμπληρώματα ω-3 δεν προλαμβάνουν το έμφραγμα

Τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, ιδίως στην περίπτωση που ήδη κάποιος λαμβάνει στατίνες και ασπιρίνη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Τα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα, δεν μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, ιδίως στην περίπτωση που ήδη κάποιος λαμβάνει στατίνες και ασπιρίνη, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Η μελέτη της Δρ Μαρία Κάρλα Ρονκαλιόνι του Ινστιτούτου Φαρμακολογικής Έρευνας «Μάριο Νέγκρι» του Μιλάνο αντικρούει τις υπερβολικές προσδοκίες για την προστασία της καρδιάς που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία υπάρχουν σε αφθονία σε ψάρια όπως ο σολομός και η σαρδέλα. Η νέα μελέτη πάντως δεν ακυρώνει την αξία της κατανάλωσης τέτοιων ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της έθεσαν υπό πενταετή ιατρική παρακολούθηση σχεδόν 12.500 άτομα και διαπίστωσαν ότι στην ομάδα των 6.244 που έπαιρναν καθημερινά μια κάψουλα ενός γραμμαρίου με ιχθυέλαιο, απεβίωσε το 11,7%, ενώ στην ομάδα των 6.269 εθελοντών που έπαιρναν κάθε μέρα ένα εικονικό χάπι (με ένα γραμμάριο ελαιόλαδο), απεβίωσε το 11,9%.

Ανάμεσα στις δύο ομάδες, η διαφορά θνησιμότητας ήταν μόνο 0,2% (δύο άτομα στα χίλια), γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να αμφισβητήσουν τα οφέλη του ιχθυελαίου και ειδικότερα των ω-3 λιπαρών οξέων στην προστασία της καρδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 12.500 άτομα με μέση ηλικία 64 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν διάφορους γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτη κ.α.), όμως κανείς δεν είχε υποστεί έμφραγμα πριν την έναρξη της έρευνας, ενώ αρκετοί έπαιρναν ήδη φάρμακα, κυρίως στατίνες και ασπιρίνη, για προληπτικούς λόγους.

Η ιταλική μελέτη έρχεται σε άμεση αντίθεση με προηγούμενες έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι επιβοηθητικά για όσους έχουν επιζήσει μετά από ένα έμφραγμα ή είναι καρδιοπαθείς. Όμως για όσους δεν έχουν εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα, η νέα έρευνα «δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για τη χρησιμότητα των (ω-3) λιπαρών οξέων σχετικά με την πρόληψη του καρδιαγγειακού θανάτου ή των σχετικών παθήσεων», υπογραμμίζει η Δρ Ρονκαλιόνι.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, δεν φαίνεται ότι η κατανάλωση διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίων έχει κάτι να προσφέρει, τουλάχιστον σε όσους ακολουθούν μεσογειακή διατροφή. «Δεν υπάρχει λόγος να συνταγογραφεί κανείς συμπληρώματα ιχθυελαίων, εκτός και αν κάποιος έχει ήδη υποστεί έμφραγμα», τονίζει.

Η Δρ Άλις Λιχτενστάιν από το Πανεπιστήμιο Ταφτς στη Βοστόνη, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Καρδιολογικού Συλλόγου, σχολιάζοντας την ιταλική έρευνα τονίζει ότι δείχνει για μια ακόμη φορά ότι μεμονωμένα ένα διατροφικό συμπλήρωμα δεν φαίνεται να βοηθάει ιδιαίτερα. «Νομίζαμε ότι τα χάπια βιταμίνης Ε θα ήταν η απάντηση, αλλά πέσαμε έξω. Θεωρήσαμε ότι η β-καροτένη ως αντιοξειδωτικό θα μείωνε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ούτε αυτό το χάπι δούλεψε. Τελικά, σημασία έχει ένα ολόκληρο πακέτο (σ.σ. υγιεινού τρόπου ζωής) και όχι ένα μόνο χάπι», υπογραμμίζει η αμερικανίδα ειδικός.

Πάντως, η ιταλική μελέτη, έδειξε ότι έστω και οριακά, το ιχθυέλαιο βελτίωσε κάποιους δείκτες στον οργανισμό όσων έκαναν τακτική χρήση, καθώς π.χ. μείωσαν τα επίπεδα των λιπιδίων (τριγλυκεριδίων) και αύξησαν την HDL («καλή») χοληστερόλη. Όμως η LDL («κακή») χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα δεν διέφεραν σε τίποτε σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν ω-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον τα ποσοστά γαστρεντερικών προβλημάτων και καρκίνου ήtαν παρόμοια στις δύο ομάδες.

health.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024