Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Με τη νεφρική νόσο συνδέεται η κοιλιακή παχυσαρκία

Η συσσώρευση περιττών κιλών στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

Η συσσώρευση περιττών κιλών στην κοιλιακή χώρα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νεφρικής νόσου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Society of Nephrology.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ήδη γνωστό ότι το σώμα σε σχήμα «μήλου» εν αντιθέσει με το «αχλάδι», έχει συσχετιστεί με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Κρόνινγκεν εντόπισαν τώρα και ενδείξεις νεφρικών προβλημάτων σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με σωματότυπο «μήλο».

Οι ολλανδοί ειδικοί μελέτησαν περισσότερα από 300 άτομα που είχαν είτε υγιές βάρος, είτε ήταν υπέρβαροι και διαπίστωσαν ότι όσο μεγαλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων είχαν εκείνοι με σώμα σε σχήμα «μήλο» τόσο μικρότερη η νεφρική λειτουργία, η νεφρική αιματική ροή και υψηλότερη η αρτηριακή πίεση του αίματος τους νεφρούς.

Μάλιστα, αυτές οι παρατηρήσεις ίσχυαν και για άτομα που ήταν κατά τα άλλα υγιή.

Ο Δρ Αρτζαν Κβακερναακ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας εξηγεί ότι «τα άτομα με σώμα σε σχήμα ‘μήλου’ ακόμη και αν είναι υγιή, με φυσιολογική αρτηριακή πίεση, έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση στους νεφρούς. Όταν δε πρόκειται για παχύσαρκα ή υπέρβαρα πράγματα, τότε η κατάσταση είναι χειρότερη».

Η μελέτη λοιπόν δείχνει ότι τα άτομα με σωματότυπο «μήλο» ενδεχομένως να ωφελούνταν από θεραπείες για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης στους νεφρούς, όπως ο περιορισμός του αλατιού στα τρόφιμα και οι στοχευμένες φαρμακευτικές αγωγές.

health.in.gr

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024