Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Πως τα γενέθλιά σας επηρεάζουν την πιθανότητα ανοσοποιητικών διαταραχών;

Πως τα γενέθλιά σας επηρεάζουν την πιθανότητα ανοσοποιητικών διαταραχών;

Ο μήνας γέννησης ενδεχομένως να επηρεάζει τον τρόπο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, ακόμη και το πόσο ευάλωτος είναι ένας οργανισμός στις αυτοάνοσες παθήσεις.

Ο μήνας γέννησης ενδεχομένως να επηρεάζει τον τρόπο ανάπτυξης του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, ακόμη και το πόσο ευάλωτος είναι ένας οργανισμός στις αυτοάνοσες παθήσεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA Neurology, οι ερευνητές που μελετούν την πολλαπλή σκλήρυνση (νευρολογική διαταραχή που τα ανοσοποιητικά κύτταρα καταστρέφουν το έλυτρο μυελίνης των νεύρων συντελώντας σε παράλυση και απώλεια άλλων ζωτικών λειτουργιών) δηλώνουν πραγματικά «μπερδεμένοι» με την επίδραση του μήνα γέννησης. Πολλοί πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν γεννηθεί Άνοιξη, ενώ τα ποσοστά της νόσου είναι χαμηλότερα μεταξύ όσων έχουν γεννηθεί Νοέμβριο.

Δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες που εικάζουν ότι τα ανεπαρκή επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό της μητέρα παίζουν ρόλο, αφού τα παιδιά που έχουν γεννηθεί Μάιο έχουν κυοφορηθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και η ηλιοφάνεια λιγότερη, ενώ τα παιδιά που έχουν γεννηθεί χειμώνα έχουν κυοφορηθεί την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Και τώρα η μελέτη βρετανών επιστημόνων δείχνει ότι ο μήνας γέννησης ενδεχομένως να κρύβει έναν μηχανισμό για τον τρόπο που η βιταμίνη D επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 50 βρέφη που είχαν γεννηθεί στο Λονδίνο τον Μάιο και 50 βρέφη που είχαν γεννηθεί στην ίδια πόλη, αλλά τον Νοέμβριο, το διάστημα 2009-2010. Πήραν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο των νεογνών και κατέγραψαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων.

Τα Τ-κύτταρα καταπολεμούν παθογόνους οργανισμούς όπως τα βακτήρια και οι ιοί, ενώ τα αυτό-αντιδραστικά Τ-κύτταρα είναι παρεκκλίνουσες εκδοχές που λανθασμένα θεωρούν τα κύτταρα του οργανισμού ως ξένα και τους επιτίθενται, όπως θα έκαναν και στην περίπτωση μιας λοίμωξης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα βρέφη που είχαν γεννηθεί Μάιο είχαν επίπεδα βιταμίνης D 20% χαμηλότερα από τα παιδιά που είχαν γεννηθεί Νοέμβριο και σχεδόν διπλάσια ποσότητα αυτό-αντιδραστικών Τ-κυττάρων. Εικάζουν λοιπόν ότι η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που τα Τ-κύτταρα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στον θύμο αδένα και τα «εκπαιδευτικά λάθη» συντελούν τελικά σε μεγαλύτερα επίπεδα των καταστρεπτικών Τ-κυττάρων.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και ανοσοποιητικών διαταραχών έχει ήδη αποδειχθεί από αρκετές πληθυσμιακές μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που ζουν μακριά από τον ισημερινό της Γης, σε μέρη με λίγη ηλιοφάνεια, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης πολλαπλής σκλήρυνσης. Αλλά οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών δεν αποδεικνύουν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί την πάθηση.

Άρα δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρο εάν τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα συντελούσαν σε χαμηλότερα ποσοστά της νόσου, ειδικά για τα άτομα που έχουν γεννηθεί Μάιο. Μάλιστα οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερίζουν για το πόση ποσότητα βιταμίνης D είναι κατάλληλη για τα υγιή άτομα, όταν πρόκειται για την πρόληψη της νόσου.

health.in.gr

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024